Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce amână partidele să-și anunțe candidații la prezidențialele din 2024. Vladimir Ionaș (Avangarde): „Ar însemna un risc major”

captură puterea știrilor

Invitat la „Puterea Știrilor”, sociologul Vladimir Ionaș, directorul Avangarde, a explicat de ce partidele amână să-și anunțe candidatul la prezidențialele din 2024. Sociologul este de părere că un astfel de anunț făcut prematur ar însemna „un risc major”, pentru că acel candidat „va fi atacat în fiecare zi de celelalte partide”. În privința numelor deja vehiculate, Ionaș îl vede pe Mircea Geană drept candidatul „cu șanse reale” să ajungă la Cotroceni în 2024, dacă va candida din partea PSD.

„Este foarte complicat de spun astăzi care ar fi strategia câștigătoare (pentru prezidențiale – n.r.), probabil că partidele de aceea amână să facă public numele candidatului, tocmai că este mult prea devreme. În primul rând, un eventual anunț legat de numele viitorului candidat la prezidențiale ar însemna un risc major pentru că expui acea persoană și o scoți pe tavă pentru a fi atacată în fiecare zi de celelalte partide.

În al doilea rând, cred că e foarte greu să identifici astăzi cât de mare este interesul cetățenilor, real, față de alegerile din anul 2024, din moment ce sondajele de față arată un interes extrem de scăzut. Probabil fiecare partid își dorește să identifice un candidat perfect pentru alegerile prezidențiale, pentru că acel candidat poate deveni inclusiv o locomotiva pentru alegerile din anul 2024”, a spus sociologul la „Puterea Știrilor”.

PSD ar putea da președintele țării după 23 de ani

Directorul Avangarde a precizat că Mircea Geoană „este un candidat cu un potențial foarte mare de a câștiga alegerile prezidențiale dacă este susținut de PSD”.

„În toate sondajele de opinie pe care le-am făcut noi la Avangarde a fost testat ca fiind candidat al PSD alături de multe alte nume, și da, fiind susținut de un partid cum este PSD-ul, are șanse să câștige alegerile prezidențiale. În același timp, este dependent de această susținere din partea unui partid mare cum este PSD. Sau PNL, dar nu cred că e cazul. E greu de crezut că un candidat independent, indiferent de profilul său, ar avea șanse să câștige alegerile prezidențiale. Deci da, este unul din candidații care este vehiculat, inclusiv în piața politică din România, dar, repet, acolo este o negociere, o cursă internă în interiorul PSD, până la urmă decizia referitoare la susținerea unui candidat sau al altuia pentru toate partidele ține de bucătăria internă, de modul în care partidele reușesc să își identifice cea mai bună soluție.

De altfel, (Mircea Geoană – n.r.) nu stă mai bine decât președintele PSD, cel puțin în sondajele Avangarde. Sunt și alte nume ar reuși, cu susținerea partidului, să câștige alegerile prezidențiale. Dar, din nou, vorbim despre scenarii pentru că nu știm, în momentul de față, care sunt candidații celorlalte partide. Și atunci discutăm de scenarii în funcție de cum ne închipuim sau ce auzim zvonuri în politică legate de PNL, USR și celelalte partide din piața politică. Clar este un singur lucru, PSD domina topul intenției de vot, urmat de PNL, acestea sunt singurele lucruri pe care le putem spune cu exactitate și pe care le putem folosi ca un pas de plecare și pentru alegerile prezidențiale.

Turul 1 al alegerilor prezidențiale știm că este un tur în care se votează mai degrabă o politică în funcție de capacitatea partidelor de a se mobiliza. În turul 2 vorbim de migrații de electorat de la un candidat la altul, dar neavând nume foarte clare, este greu de spus cum vor evolua aceste lucruri”, a conchis sociologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *