De ce ar ataca gruparea Stat Islamic Rusia (BBC)

Sursă foto: Twitter / X

Dacă se adeverește că grupul afiliat Stat Islamic s-a aflat în spatele atacului de la Moscova, aceasta ar fi cea mai recentă lovitură dintr-un șir de atacuri sângeroase ale islamiștilor împotriva Rusiei din ultimii ani, scrie BBC.

Un avion rusesc a fost aruncat în aer deasupra deșertului Sinai din Egipt în 2015, cu 224 de persoane la bord, majoritatea fiind cetățeni ruși. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic, care a publicat ulterior o fotografie a dispozitivului exploziv. În 2017, un atac cu bombă la metroul din Sankt Petersburg, care a ucis 15 persoane, a fost, de asemenea, legat de islamiştii radicali. De zeci de ani, grupurile de militanți luptă cu forțele ruse în regiunea Caucazului de Nord a țării. Un număr mare dintre aceștia s-au adunat în Siria pentru a se alătura ISIS atunci când grupul a fost format acum 10 ani.

Unii militanți care operează în Caucazul de Nord rus și-au declarat loialitate față de Stat Islamic, spun experții. Dar grupul specific care a revendicat atacul de vineri de la Crocus City Hall, ISIS-K, este afiliatul Statului Islamic din Khorasan – un termen vechi pentru o regiune care include părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: