Skip to content
Politică

De ce ar trebui să ne îngrijoreze reticența Franței în privința ridicării MCV. Cristian Diaconescu: Putem avea probleme cu accesarea fondurilor din PNRR

Inquam Photos/Virgil Simonescu
" "

Cristian Diaconescu, președintele PMP și fost ministru al Justiției și de Externe, a comentat pentru PS News reticența Franței față de ridicarea MCV pentru România, susținând că partenerii europeni încă așteaptă rezolvarea problemelor legate de Justiție identificate de Comisia de la Veneția și Comisia Europeană. ”Câtă vreme nu există voință politică, mai ales la nivel parlamentar, pentru a se lua o serie de decizii în legătură cu subiecte foarte complicate care au scos oamenii în stradă, în mod evident o să întârzie și decizia europeană în ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV)”, spune fostul ministru.

”În fond, lipsește decizia în ceea ce privește temele pe care le-au identificat Comisia de la Veneția, Comisia Europeană, deci instituții care legitimizează funcționarea statului de drept în statele membre ale Uniunii Europene, pe baza criteriilor și valorilor europene. Câtă vreme nu există voință politică mai ales la nivel parlamentar pentru a se lua o serie de decizii în legătură cu subiecte foarte complicate care au scos oamenii în stradă de altfel, în mod evident o să întârzie și decizia europeană în ceea ce privește mecanismul de cooperare și verificare, până la urmă instrumentul prin care se acreditează la nivel european o situație în ceea ce privește statul de drept în statele membre. Din acest punct de vedere este clar, probabil că se dialoghează măsuri concrete, însă se întârzie”, a declarat Cristian Diaconescu pentru PS News.

" "
" "

Potrivit fostului ministru, remedierea problemelor menționate în raportul MCV ar trebui să dă fie ”o chestiune care trebuie să stea foarte sus pe agenda decidenților de la București”.

”Spun acest lucru pentru că nu este o chestiune de principiu, ci este și o problemă care la un moment dat poate să ne greveze accesarea fondurilor europene din Planul de Redresare și Reziliența.

Legarea statului de drept de accesarea banilor europeni va fi un principiu de la care se va pleca, indiferent de opunerile din acest moment, mai mult politice, pe care le anunță Ungaria și Polonia. Din această perspectivă, dacă rămânem grevați cu această dilemă în ceea ce privește justiția și statul de drept e aproape sigur că vom avea probleme în ceea ce privește resursele europene”, a completat Diaconescu.

Franţa estimează că este încă prematură ridicarea MCV pentru România şi Bulgaria, relevă un raport al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez pe tema situaţiei statului de drept în Uniunea Europeană.

Din punctul de vedere al Franţei, MCV trebuie menţinut, dat fiind că obiectivele de referinţă stabilite pentru fiecare dintre cele două ţări nu au fost pe deplin atinse”, se arată în document.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *