Skip to content
Opinii & Analize

De ce are Italia atât de mulți morți de la Coronavirus. Ce putem învăța din criza italienilor

theguardian.com

Italia este statul european cel mai afectat de Coronavirus, până în acest moment, iar explozia focarelor din nordul țării ridică multe întrebări despre calitatea politicii italiene. Înainte ca totul să explodeze, chiar politicienii italieni erau cei care subestimau efectele Coronavirus și se băteau cu pumnul în piept că economia țării are puterea să supraviețuiască și în aceste vremuri.

Nicola Zingaretti, președintele regiunii Lazio și secretarul Partidului Democrat, pe 27 februarie 2020 sfida coronavirus și mergea la Milano, unde se poza în centrul la un aperitiv, declarând că „nu e criză, nicio panică”, potrivit repubblica.it. După două săptămâni, Zingaretti a ajuns în carantină după ce s-a descoperit că are Coronavirus.

Pe 23 februarie, premierul Italiei se declara „surprins” pentru explozia epidemiei Coronavirus în Italia și spunea că țara nu trebuie să intre în panică. Pe 25 februarie 2020, premierul Italiei, Giuseppe Conte, anunța că „Italia este o țară sigură pentru turism, probabil mai sigură decât multe altele”, potrivit la7.it. Pe 29 februarie, Conte nu era de acord să se închidă școlile și anunța că „vom adopta măsuri de maximă prudență”. După o lună de zile de la aceste declarații, Italia este pustie și cu economia aproape blocată.

Matteo Salvini, liderul partidului Lega, este cel care a rămas consecvent cu criticile la adresa Guvernului italian. Pe 23 februarie acuza că cineva din Guvern a subestimat pericolul Coronavirus și cerea să fie închis și controlat „totul”. Salvini propunea mai multe măsuri drastice, care oricum au fost aplicate câteva săptămâni mai târziu. Numai că jocul lui Salvini este jocul unui partid aflat în opoziție, iar dacă se afla la guvernare, probabil discursul său ar fi fost diferit.

Este o realitate faptul că politicienii italieni din toate partidele au subestimat epidemia Coronavirus și au crezut că pot controla.

Italia a încercat să controleze Coronavirusul fără să afecteze economia, iar această încercare s-a dovedit un faliment pentru că sistemul medical italian nu avea capacitatea să lupte cu o epidemie de asemenea amploare. Cele mai dure măsuri, care au blocat toată țara și au pus-o în izolare, au venit abia pe 10 martie 2020. Și de atunci, aceste măsuri continuă să fie tot mai dure de la o zi la alta. Adică de 2 săptămâni, Italia se chinuie să localizeze focarele de Coronavirus, deși de pe 23 februarie era evident că acestea sunt localizate în nordul țării.

În loc să închidă doar cele 4 regiuni afectate la început – Lombardia, Piemonte, Emilia Romagna și Veneto – politicienii de la Roma au preferat să amâne decizia și au închis toată țara. De asemenea, Italia nu a testat în masă, cum au făcut Coreea de Sud și China. Italia a testat și testează doar persoanele care ajung la spital cu simptome, nu toate persoanele din jurul unui caz confirmat. În toată țara s-au făcut peste 250.000 de teste, dintre care 70.000 doar în Lombardia.

Sistemul de sănătate e în colaps

Din 2010 și până în 2018, bugetul sistemului de Sănătate din Italia a fost redus de la 7% din PIB, în 2010, la 6,6% din PIB în 2019, informează pagellapolitica.it. Chiar dacă a crescut puțin în valoare (de la 105 miliarde de euro în 2010 la 114 miliarde de Euro în 2019), acesta a înregistrat pierderi în procentul din PIB. Dacă se menținea acel 7% din PIB, astăzi sistemul de Sănătate italian ar fi avut mai mulți bani. Italia cheltuie circa 1.900 de Euro pe an pentru Sănătatea fiecărui cetățean al țării, în timp ce Germania oferă de peste două ori mai mult, având 10,4% din PIB pentru sistemul de Sănătate.

În același timp, între 1998 și 2010 a scăzut foarte mult numărul unităților de tratament din Italia, fiind închise numeroase spitale. În 1998, pe teritoriul Italiei erau 1.381 de centre de tratament (61,3% de stat și 38,7% private). În 2017, în Italia mai erau doar 1.000 de centre de tratament (51,8% de stat și 48,2% private), potrivit datelor Ministerului Sănătății, prezentate de agi.it.

Se observă o tendință în politica Italiei în ultimii 20 de ani – reducerea numărului spitalelor, reducerea procentului din PIB pentru Sănătate și creșterea numărului de spitale/clinici private.

Dacă în 1998 în Italia erau 311.000 de paturi în spitalele din Italia, în 2017 s-a ajuns la 191.000 de paturi, ceea ce reprezintă o scădere uriașă, în condițiile în care populația Italiei era de 56 de milioane în anii 90, iar astăzi a ajuns la 60 de milioane.

În Italia sunt doar 5.324 de paturi la terapie intensivă, iar în fiecare an, circa 48,4% sunt ocupate, potrivit corriere.it. De asemenea, mai sunt alte 2.974 de paturi în secțiile pentru boli infecțioase. Ceea ce înseamnă că pentru pacienții de Coronavirus au rămas doar 2.500 de paturi la terapie intensivă în toată Italia. Numai în regiunea Lombardia sunt 1.142 de pacienți cu coronavirus care au nevoie de terapie intensivă. În total, regiunea Lombardia are 1.067 de locuri la terapie intensivă, dar mai sunt și alți pacienți care au nevoie de îngrijiri medicale. În Piemonte alți 308 pacienți cu Coronavirus care au nevoie de terapie intensivă, pe un total de 320 de locuri ATI. În Emilia Romagna sunt 269 pacienți cu Coronavirus care au nevoie de terapie intensivă, Veneto 255, Toscana 215, potrivit datelor ilsole24ore.com. Ceea ce ne arată că este imposibil ca toți acești pacienți să ajungă la terapie intensivă, iar mulți dintre ei își vor pierde în continuare viața deoarece sistemul de Sănătate italian nu are capacitatea să le ofere tratamentele de care au nevoie.

Sistemul de Sănătate italian, mai ales în nordul țării, este deja în colaps și acest lucru o arată și cifrele Coronavirus. Sâmbătă s-au înregistrat aproape 800 de morți în toată Italia, în doar 24 de ore. Duminică numărul morților a mai scăzut spre 600 pe zi, dar rămâne de văzut dacă va continua să scadă sau a fost doar o întâmplare. În Hubei, din China, numărul cazurilor s-a oprit din creșterea excesivă abia după 28 de zile de la explozia epidemiei, apoi autoritățile au controlat toată criza. Deci Italia ar trebui să atingă în aceste zile vârful epidemiei și să nu mai înregistreze creșteri exagerate de cazuri cu Coronavirus.

Sursa foto: ilsole24ore.com

Spitalele din nordul țării tratează în mare parte doar pacienți cu Coronavirus, iar Italia nu reușește să construiască în câteva zile un spital cu măcar 400 de paturi de terapie intensivă, așa cum se lăudau autoritățile din regiunea Lombardia că ar fi capabile. Spitalul temporar va avea mult mai puține paturi și va fi nevoie de cel puțin o săptămână pentru a-l deschide.

Din situația italienilor putem învăța că privatizarea sau reducerea bugetului Sănătății nu sunt soluții pentru a le oferi cetățenilor acces la tratamente medicale, iar statele europene trebuie să crească investițiile în Sănătate dacă vor să protejeze viața oamenilor. Italia nu reușește să facă asta cu 6,6% din PIB. În cazul României, vorbim de mai puțin de 5% din PIB pentru Sănătate ceea ce ne face foarte vulnerabili în cazul epidemiei. Un sistem de Sănătate este eficient doar dacă are bani suficienți să funcționeze și să ofere cele mai bune tratamente medicale tuturor cetățenilor, acesta fiind și unul dintre factorii care ajută Germania în această perioadă să aibă cea mai mică rată de mortalitate în cazul Coronavirus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *