Skip to content
Opinii & Analize

De ce aș fi anti-vaxxer

Epidemia de Coronavirus nu s-a sfîrșit, un val doi în toamnă e probabil, pînă la un vaccin mai e destul, dar deja antivaxxerii sunt pregătiți. În consecință nicio șansă ca mai ales în an electoral legea vaccinării – care zace de trei ani în parlament – să fie votată. În schimb, absurditățile despre nocivitatea vaccinurilor continuă să circule, combinate sau nu cu diferite teorii ale conspirației.

Oare de ce se sperie lumea de vaccinuri? Cred că se pot schița trei tipuri de explicații, care probabil concură:

Vaccinul e paradoxal: spre deosebire de medicament care tratează oameni bolnavi, vaccinul tratează oameni sănătoși. Medicamentul te face, de obicei, sănătos din bolnav, atunci nu cumva, prin analogie inversă, vaccinul te face bolnav din sănătos? Și asta cu atît mai mult, cu cît vaccinarea e de fapt un fel de mică sau ușoară boală și există adesea reacții de acest tip. Apoi rezultate medicamentului se văd cu ușurință la nivel individual: te faci bine sau nu. Rezultatele vaccinării nu se văd însă la nivel individual. Pur și simplu, nu vei face boala respectivă (rujeolă, poliomelită, gripă etc). Dar n-ai cum știi dacă vaccinul a fost cauza sănătății sau întîmplarea, sau rezistența naturală a organismului.

Nimeni nu poate să-i spună unui ins ce-ar fi pățit dacă nu s-ar fi vaccinat și cu atît mai puțin nu-i poate spune unui părinte ce s-ar fi întîmplat dacă nu și-ar fi vaccinat copilul. Așadar, percepția asupra efectelor vaccinului e indirectă și se bazează nu pe ceea ce simțim nemijlocit – ceea ce oferă mult mai multă siguranță – ca în cazul medicamentului, ci pe ceea ce știm despre el.

Dar de unde știm? Aici intervine cea de-a doua explicație. Ar trebui să știm (cînd nu suntem medici) din ceea ce am învățat despre vaccinuri – din ceea ce se numește cultura generală științifică. Or, ea este în declin major pretutindeni în lume și la noi cu asupra de măsură. Niciodată în istoria omenirii n-a existat o discrepanță mai mare dintre capacitățile omului obișnuit de a utiliza aplicațiile practice ale științei și capacitatea lui de a înțelege, măcar în linii foarte generale, știința respectivă. Nu numai că marea majoritate a oamenilor de azi n-au nici cea mai mică idee despre cum funcționează un telefon mobil, dar probabil că foarte mulți nu înțeleg mare lucru nici din ce înseamnă curentul electric. Ce se mai vorbim despre chimie organică, genetică și microbiologie! În plus, oamenii nu înțeleg metoda științifică, rostul teoriei, sensul confruntărilor de aici și semnificația testării experimentale a teoriilor. De aceea ei tind să considere limbajul științific drept o limbă esoterică, al cărei acces este rezervat unui grup de magicieni.

Cînd nici nu simți nemijlocit, nici nu știi, fiindcă nu înțelegi, cum poți totuși să accepți un tratament precum vaccinarea? E posibil numai dacă ai încredere în cel care solicită vaccinarea, adică în autoritatea statului. Or – nu e o noutate – oamenii tind să aibă puțină încredere în ea. Adesea ei presupun că statele nu au drept scop binele public, așa cum pretind. Cum se explică acest declin al încrederii în autorități?

Cred că unul dintre principalele motive este efectul colateral al mult-lăudatei transparențe: pe timpuri, puterea era învăluită în mister; nu numai afacerile private, dar și viețile private ale oamenilor de stat rămîneau cel mai ades necunoscute publicului. Exemplu: presa franceză a aflat de fiica nelegitimă a președintelui Mitterand abia după moartea acestuia. Azi păstrarea unui atare secret ar fi de neînchipuit și, tehnic vorbind, extrem de greu de realizat.

Astăzi, grație noilor mijloace tehnice, oamenii știu multe despre conducătorii lor și, în esență, văd adesea că aceștia se comportă în privat altfel decît pretind în public sau decît cer oamenilor să se comporte. Exemplu recent: fotografia cu membri ai guvernului Orban, fumînd în birou și nepurtînd mască. E ușor să extrapoleze și să considere că, la modul general, statele n-au în vedere interersul public, ci interesele private ale unora sau altora.

***

Andrei Cornea predă filosofia politică la Universitatea București, departamentul de studii europene. Principalele cărți publicate: Scriere şi oralitate în cultura antică, Cartea Românească, 1988; Turnirul khazar. Împotriva relativismului postmodern, Nemira, 1997, Polirom, 2003; O istorie a nefiinţei în filosofia greacă, Humanitas, 2010; Miracolul. Despre neverosimila făptură a libertății, Humanitas, 2014. Uimitoarea istorie a lui Șabbatai Mesia (roman istoric), Humanitas, București, 2015; Lanțul de aur (roman istoric), Humanitas, București, 2017; Amintiri din epoca lui Bibi (roman), Humanitas, 2019. A tradus din Platon, Aristotel, Epicur, Plotin.

2 comentarii la “De ce aș fi anti-vaxxer

  1. Nu, Vaccinurile nu sunt în nici un caz nocive. Nocivă este doar ideea că ele ar trebui să fie OBLIGATORII !…

  2. Domnule profesor, dacă doriți să faceți o pledoarie în favoarea vaccinării, atunci, faceți-o la nivel academic ,potrivit cu statutul pe care îl aveți! Dumneavoastră o faceți la nivel superficial ideologizând beneficiile vaccinului și împărțind lumea în două categorii: cei cerebrali, care sunt de acord cu legea vaccinării și care nu pun la îndoială intențiile bune ale guvernului ȘI cei iraționali, conspirationiști antisociali,care nu sunt de acord cu legea vaccinării obligatorie și pun la îndoială intențiile guvernului de a impune o lege care prevede obligativitatea unui act medical fără a avea consimțământul individual, în numele binelui comun.
    Mai întâi de toate,ar trebui să specificați că partea societății,,iresponsabile” nu este înpotriva vaccinării, ci înpotriva obligativității vaccinării! Lasând la o parte faptul că acest lucru este înpotriva dreptului constituțional al individului ,dumneavoastră ne îndemnați să ne aruncăm în gol în brațele unui sistem medical care, de fie care dată, în situați critice sau cazuri individuale, nu reușește să performeze și să dea încredere în actul medical pe care îl oferă ca servicii.
    Apoi, nu ne spune-ți nimic despre textul legii vaccinării propusă spre adoptare, care degrevează statul de orice responsabilitate pentru eventualele accidente sau efecte secundare care pot apărea cauzate de vaccinuri și nici măcar nu impune personalului medical să informeze pacienții despre această posibilitate. Probabil s-au gândit că nu are rost, devreme ce nu ai opțiunea să declini actul medical! O altă sincopă a legii: guvernul, prin ministerul sănătății, poate oricând să modifice calendarul de vaccinare și să introducă arbitrar orice număr de noi vaccinuri obligatorii, fără să ceară acordul populației și nici al cadrelor medicale care ar putea aduce argumente de natură medicală înpotriva acestor vaccine și mai mult de atât, personalul medical este obligat să se vaccineze,altfel refuzând riscă concedierea și pierderea dreptului de a profesa. Lista sincopelor din această lege este lungă și pe lângă ,,iraționalii ” din societatea civilă ,se adaugă un număr mare de ,, medici și specialiști iraționali ” care au semnat un protest față de abordarea legislativă a guvernului vis a vis de această lege.Înciuda presiunilor care se fac de detractorii de opinie ,sunt peste 200 de medici și cadre universitare medicale care și-au exprimat dezacordul față de această formă abuzivă a legii vaccinării.
    Așa ca fapt divers, să știți că nici o țară cu democrației tradițională nu au adoptat o lege care să oblige cetățenii să facă un act medical obligatoriu ! DE CE AM FACE-O NOI? De patru ani se duce un război informațional și ni se prezintă o situație epidemiologică la nivel național falsă, care adună cazurile de rujeolă și alte boli vaccinabile, umflate și adunate de pe trei ani și prezentate ca statistici anuale, doar, doar opinia publică,,se va trezii ” și va accepta această lege abuzivă și neconstituțională! PRIN PERSONALITATEA ȘI NOTORIETATEA PE CARE O AVEȚI SUNTEȚI DATOR SĂ VĂ RAPORTAȚI ONEST OPINIILE ȚINÂND CONT DE IMPACTUL UNEI LEGI CARE, PE LÂNGĂ FAPTUL CĂ ESTE UN ACT MEDICAL INTERFEREAZĂ ȘI CU DREPTURILE ȘI LIBERTAȚILE INDIVIDUALE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *