Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce atacarea R.Moldova de către Rusia e doar un subiect de propagandă: ”Deschiderea unui front în Transnistria ar fi riscantă”

geckalmisyolcu.com

Invitat în studioul Puterea Știrilor, politologul Remus Ștefureac, director INSCOP Research susține că vehicularea informației cum că Rusia ar intenționa să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, de data aceasta, din Transnistria este mai degrabă o propagandă „cu rolul de a transmite anumite frici, îngrijorări, de punere în gardă a acestui flanc sud-estic al NATO, presiuni asupra Republicii Moldova și de ce nu, a României”. Astfel, directorul INSCOP Research susține că, așa cum au precizat și oficialii americani, dar și analizele militare apărute în ultima perioadă, deschiderea unui front în Transnistria „ar fi riscantă și improbabilă în acest moment”.

„I-aș cita pe oficialii americani – atât cei militari, cât și cei politici, la nivel înalt – care au indicat foarte precis în urmă cu aproape 3 luni amploarea invaziei rusești, au spus foarte clar că va fi o invazie pe scară largă, au anticipat foarte corect atunci când urma să fie atacul, prin urmare, legat de Transnistria, m-aș baza în continuare pe aceste evaluări care sunt destul de clare: nu există un risc de deschidere a unui nou front în Ucraina. Sigur, și acești evaluatori pot greși, însă dacă luăm în considerare și analizele militare care au mai tot apărut, constatăm că deschiderea unui front în Transnistria ar fi riscantă și improbabilă în acest moment.

Nu există o joncțiune pe teren între Transnistria și partea de sud a Ucrainei cucerită deja de forțe rusești. În Transnistria sunt 1500 de soldați ruși, extrem de puțini, și ar fi neutralizați extrem de rapid de forțele armate ale Ucrainei în cazul unui conflict. Aducerea de trupe noi pare improbabilă. Odessa este controlată de ucraineni și este o fortăreață în acest moment. E dificil de imaginat un scenariu în care în Transnistria ar fi concentrate trupe și s-ar deschide un front militar.

Mai degrabă, cred că acest subiect este unul de propagandă, de transmiterea unor frici, îngrijorări, punere în gardă a acestui flanc sud-estic al NATO, presiuni asupra Republicii Moldova și de ce nu, a României”, a declarat Remus Ștefureac, la Puterea Știrilor.

Temerile unei înscenări care să creeze pretextul Rusiei să intervină în Transnistria au apărut săptămâna trecută

Pe 25 și 26 aprilie, autoritățile din regiunea transnistreană au au semnalat un atac asupra sediului așa-zisului Minister al Securității din Tiraspol, dar și explozii care au distrus antene radio în satul Maiac. Explozii au mai fost raportate pe aerodromul militar din Parcani, în apropiere de Tiraspol.

La 26 aprilie, autoritățile transnistrene au declarat „nivel roșu” de alertă de securitate și au început instalarea de blocuri de beton pe drumurile ducând spre mai multe orașe din regiune.

În dimineața de 27 aprilie, au fost semnalate focuri de armă în apropiere de satul Cobasna, unde se află un mare depozit cu 20.000 de tone de muniție din epoca sovietică, păzit de militari ruși.

La finele săptămânii trecut, ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a dat asigurări că „armata a fost și este pregătită (…) pentru apărarea țării” și va face „tot posibilul pentru a apăra teritoriul, integritatea și suveranitatea țării.”

Președintele Maia Sandu a declarat că pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului nu ar exista riscuri iminente, în urma incidentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *