De ce au aterizat două F-35 ale forțelor americane pe o autostradă din Europa

Sursa foto: theaviationgeekclub.com

Pentru prima dată, două avioane de vânătoare F-35 americane au aterizat pe o autostradă din Europa, în cadrul exercițiului BAANA 2024. Acestea au ajuns în Finlanda, unul dintre cei mai noi aliați NATO

Forțele Aeriene ale SUA în Europa – Forțele Aeriene Africa (USAFE-AFAFRICA) au anunțat aterizarea de succes miercuri, menționând că două F-35 au efectuat o aterizare pe o autostradă din Finlanda ca parte a exercițiului mai amplu BAANA 2024, un exercițiu anual condus de Finlanda, axat pe operațiuni expediționare și dispersate în afara bazelor principale, potrivit Business Insider.

Generalul James Hecker, comandantul USAFE-AFAFRICA, a declarat că „aterizarea de succes pentru prima dată a F-35-ului nostru de generație a cincea pe o autostradă din Europa este o dovadă a relației tot mai strânse și a interoperabilității pe care o avem cu aliații noștri finlandezi.”

„Oportunitatea de a învăța de la colegii noștri finlandezi ne îmbunătățește capacitatea de a desfășura și utiliza rapid puterea aeriană din locații neconvenționale și reflectă pregătirea colectivă și agilitatea forțelor noastre”, a adăugat Hecker.

Deși aterizarea a fost o premieră pentru SUA, F-35-urile au aterizat anterior pe autostrăzi de pe continent. Aliații europeni, cum ar fi Norvegia, au fost primii care au operat F-35A pe o autostradă.

Alternativă pentru bazele aeriene fixe

Deși momentul din această săptămână a fost o premieră istorică, conceptul de a utiliza autostrăzi pentru operarea aeronavelor militare nu este nou. Este o tactică pe care Finlanda a adoptat-o de mult timp și ceva la care SUA și alți aliați se gândesc din ce în ce mai mult, având în vedere amenințările la adresa bazelor aeriene fixe.

Pentru SUA, conceptul de operare a aeronavelor militare pe autostrăzi este parte integrantă a eforturilor Agile Combat Employment, care se concentrează pe dispersarea forțelor aeriene pe piste tradiționale și netradiționale într-un mod care face mai dificilă eliminarea puterii aeriene de către inamici.

Prima demonstrație a acestui concept în SUA a avut loc în 2021, când Forțele Aeriene ale SUA au aterizat un avion de atac A-10 Thunderbolt II pe o autostradă din Michigan. Au mai fost efectuate activități similare în Europa, dar aceasta a fost prima pe sol american.

SUA au mai aterizat F-35 de generație a cincea pe autostrăzi, dar doar pe pământ american, spre deosebire de recentele operațiuni de antrenament din Europa. În august 2023, forțele aeriene au aterizat un F-35B pe Old Pacific Coast Highway în California de Sud.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: