După ce Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a găsit locurile unde au căzut drone pe teritoriul României, în zona localității Plauru, și că a cules fragmentele descoperite pentru a le analiza și determina proveniența, jurnaliștii care au avut acces la locurile respective au găsit, la rândul lor, fragmente și bucăți de materiale care păreau să provină de la aceleași aparate de zbor.
Purtătorul de cuvânt al MApN a declarat la Digi24 că specialiștii armatei au ridicat de la locurile cercetate „toate probele de care aveau nevoie” pentru a-și conduce ancheta, dând de înțeles că fragmentele lăsate în urmă nu au relevanță pentru investigație. Primele concluzii ar trebui să apară în câteva zile, a mai menționat oficialul MApN.
Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a declarat duminică seară, la Digi24, despre cum ar fi putut ajunge drone să cadă pe teritoriul României, că nu există granițe impenetrabile și că dronele nu sunt vizibile la înălțimi mici și foarte mici.
„Nu există înregistrări radar nici până acum, nu există semnale de la ceilalți senzori pe care îi avem instalați în teren, nu există raportări de la avioanele F-16 care supraveghează zona, nu există raportări de la Poliția de Frontieră, pentru că luni dimineață au fost cerute raportări, ba mai mult, s-au făcut verificări și în Ceatalchioi, locuitorii nu au sesizat în perioada respectivă că ar fi auzit explozii”, a explicat Constantin Spînu de ce nu au fost detectate dronele înainte de a se prăbuși în zona satului Plauru.
El a fost întrebat și de ce, după descoperirea dronelor căzute și după cercetarea la fața locului făcută de armată, totuși au rămas în urmă fragmente care păreau să provină de la aceleași dispozitive.
O echipă Digi24 a mers la Ceatalchioi joia trecută, după ce armata cercetase locul timp de două zile, și a găsit fragmente și bucăți de material exact în locul unde se prăbușise o dronă și unde armata făcuse cercetări.
„Specialiștii care s-au deplasat la fața locului au ridicat toate probele de care aveau nevoie astfel încât să aibă concluziile cele mai pertinente care se pot trage în urma unor astfel de proceduri”, a răspuns purtătorul de cuvânt al MApN, adăugînd că în momentul de față „verificările tehnice sunt în desfășurare” și nu are încă „concluziile preliminare”.
„Pentru primul set de analiză mi s-a transmis de la cei care se ocupă de expertiză că aceasta ar putea dura până la o săptămână”, a mai precizat Constantin Spînu, făcând trimitere la primele fragmente găsite marți după-masă, la Plauru.
Trebuie menționat că, momentan, nu există nicio confirmare oficială că fragmentele găsite pe malul românesc ar proveni de la drone rusești, singurele mențiuni ale Ministerului Apărării și ale Președinției fiind că este vorba despre „fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă”.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News