Skip to content
Alegeri locale 2020

De ce au pierdut pesediștii primăriile, deși au luat cele mai multe voturi la Consiliul General București. USRPLUS, marea surpriză

Inquam Photos / Octav Ganea

Chiar dacă toată atenția a fost pe lupta Gabriela Firea vs. Nicușor Dan, situația partidelor este complet diferită. Ludovic Orban s-a grăbit să cânte victoria PNL, dar a uitat că Nicușor Dan rămâne un produs al USRPLUS și PNL mai bine s-ar uita cu mai multă atenție la colegul lui de alianță, deoarece începe să-i fure primăriile.  

PSD a câștigat Consiliul General al Municipiului București, chiar dacă nu are nicio șansă să formeze majoritatea, deoarece atât Pro România, cât și ALDE sunt foarte departe chiar și de pragul de 5%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD ar fi obținut 32,29% din voturi, cu circa 6 procente peste USRPLUS, locul 2 și cu un avans uriaș peste PNL, care ar fi adunat circa 19%. Rezultatele finale urmează să fie stabilite în orele următoare. Acest lucru arată că la nivelul Bucureștiului PSD este în continuare primul partid, ceea ce reprezintă o mare surpriză după rezultatele slabe din 2019. 

De asemenea, PSD a pierdut Consiliul Local doar în Sectorul 3, în toate celelalte l-a câștigat. Cifrele se pot modifica în orele următoare, dar există șanse mari ca PSD să-și păstreze aceste mici victorii. Vorbim de victorii de consolare pentru că PSD nu poate forma majoritatea în Consilii. Le-a câștigat și nu are ce să facă cu aceste victorii. 

De ce nu au câștigat primăriile? Înfrângerea Gabrielei Firea are mai multe explicații, însă cea mai importantă e aceea că a luptat cu două partide, nu cu unul singur, în timp ce votul pentru Consiliu s-a dat pe fiecare partid în parte. Dacă alianța PNL-USRPLUS nu ar fi existat, Gabriela Firea își apăra fără emoții al doilea mandat. Desigur, a mai făcut și alte greșeli, însă decisivă a fost alianța. 

Votul din București nu a fost unul anti-PSD și nici unul anti-Firea. Nici PNL, nici USRPLUS nu au reușit să mobilizeze oamenii la vot oricât s-au chinuit s-o facă. Totuși, au învățat să câștige la o prezență redusă. 

Daniel Băluță este dovada clară că bucureștenii nu au o problemă cu candidații PSD, ci doar au fost dezamăgiți în anumite sectoare. Daniel Băluță a câștigat fără emoții chiar și împotriva alianței USRPLUS-PNL și la peste 50%, nimic nu ar fi putut să-l oprească. 

În alte sectoare, lucrurile au fost mai complicate, mai ales în sectorul 2 și sectorul 5. În sectorul 2, câștigătorul a fost decis de Neculai Onțanu care s-a implicat în bătălie deși nu avea șanse la victorie. În sectorul 5 îl avem pe Cristian Popescu Piedone, condamnat deja în primă instanță la 8 ani de închisoare în dosarul Colectiv. Dacă va urma o hotărâre definitivă, sectorul 5 va organiza alegeri cât de curând. 

De cealaltă parte, USRPLUS demonstrează că știe să câștige și când e prezență mică. Așa cum ne-a obișnuit deja, partidul nu e capabil să mobilizeze oamenii la vot. Dar cel mai mult are de pierdut chiar PNL. USRPLUS a câștigat la Timișoara, Alba Iulia și Brașov. Toate aceste orașe erau controlate de PNL. De asemenea, USRPLUS a fost aproape de victorie la Constanța. 

USRPLUS nu are nicio șansă să câștige vreun Consiliu Județean deoarece nu au filiale puternice și nici măcar un număr suficient de oameni. Victoriile USRPLUS vin în orașele mari și, în general, în orașe controlate în trecut de PNL, unde PSD are organizații slabe. 

PNL are motive de îngrijorare dacă USRPLUS poate performa și la o prezență scăzută. Rezultatul de la alegerile locale ar trebui să-l pună pe gânduri pe Ludovic Orban. Dacă îi primește la guvernare, le va da șansa să crească pe scena politică națională, să-și întărească organizațiile din teritoriu și peste 4 ani USRPLUS ar putea să pună în umbră PNL. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *