De ce au votat francezii cu extrema dreaptă?

Sursă foto: X/ Marine Le Pen

Imigrația ilegală, criminalitatea și situația economică – sunt răspunsurile la întrebarea: de ce au votat francezii cu extrema dreaptă? „Adevărul” a discutat cu o economistă, un jurnalist și un medic francezi, de origine română, pentru a afla cum sunt percepute aceste probleme „la firul ierbii”.

Partidul lui Marine Le Pen, aliaţi cu un grup de conservatori, au fost marii câştigători ai primului tur al alegerilor legislative din Franţa de duminică, cu 33% din voturi. Acest lucru îi plasează în postura de a avea majoritatea după turul doi, de duminica viitoare, şi chiar să obţină majoritatea absolută.

Pe locul II s-a situat alianța de stânga Noul Front Popular cu 28%, iar alianța centristă a lui Macron s-a clasat pe un loc al treilea îndepărtat, cu doar 20% din voturi.

„Adevărul” a discutat cu români care locuiesc în Franța pentru a vedea cum sunt percepute la „firul ierbii” aceste probleme. Economista Cristina Jude, medicul Radu Lupescu și jurnalistul Cristian Todea, care locuiesc de mai mulți ani în Franța au explicat cum percep ei aceste realități.

„Primarii stau cu frica în sân că de fiecare data când poliția arestează vreun traficant”

Jurnalistul Cristian Todea trăiește de mai mulți ani la Mâcon, regiunea Bourgogne, lucrând ca free lancer pentru mai multe publicații franceze.

„Franța nu reușește să gestioneze problema imigranților ilegali în ciuda importantelor resurse financiare și administrative alocate. Nici nu poate să îi asimileze din motive de incompatibilitate culturală, nici nu utilizează forță când e cazul așa cum ar trebui ( nu poate să îi expulzeze spre țările lor de origine pentru că aceste țări nu îi accepta, banii diasporei trimiși acasă fiind prea importanți)”, susține jurnalistul.

El a observat un fenomen printre tinerii imigranți: „pentru că se câștiga foarte bine, mulți (fară îndoială, nu majoritatea, însă e vorba de mii la nivelul Franței) din tinerii imigranți ilegali aderă la rețelele de traficanți de droguri.”

E cazul și pentru mulți copii sau nepoți ai imigranților legali, tineri născuți în Franța și care abandonează școala sau renunță să își caute un loc cinstit de muncă sub pretextul discriminărilor pentru că se câștiga prea bine din droguri, jafuri. Acești tineri, scăpați de sub control, sunt o adevărată pacoste, nu se tem de nimeni și sunt capabili de orice”, spune el.

În vara lui 2023 au vandalizat orașe și sate peste tot în Franța, au atacat, incendiat și jefuit instituții publice, magazine, locuințe private, au încercat să omoare primari, polițiști etc. – amintește jurnalistul.

„Foarte puțini au fost condamnați și situația se poate repeta oricând. Nu se tem de politie și își afișează insolența în public. S-a ajuns ca primarii să stea cu frica în sân de fiecare data când poliția arestează vreun traficant, restul golanilor incendiază școli, săli de sport, mașini ca să se răzbune. Din cauza unor astfel de incidente frecvente, companiile de asigurări nu mai acceptă să asigure clădiri și instalații publice sau o fac la prețuri exorbitante” – povestește Cristian.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: