Skip to content
Opinii & Analize

De ce AUR domină USR în opoziție: USR-iștii, incapabili să înțeleagă problemele reale din România anului 2022

După demisia lui Dacian Cioloș din funcția de președinte USR, partidul este absent de pe scena politică din România, fiind pus în umbră de partidele aflate la guvernare și chiar de către AUR, care continuă să aibă în sondaje aproape 20%.

Cătălin Drulă a preluat USR în cel mai dificil moment și nu pare capabil să-l readucă în atenția electoratului. De două luni de zile, partidul nu mai generează niciun mesaj politic de interes național, care să ajungă în dezbaterile publice. Cătălin Drulă nu a oferit o nouă identitate partidului, deși este președinte interimar. Mesajele pe care le publică frecvent sunt despre infrastructura din România, analizând doar activitatea Ministerului Transporturilor. În ultimele 2 săptămâni, Drulă a publicat 3 mesaje despre Ucraina, 2 despre Sorin Grindeanu, actualul ministru al transporturilor, un mesaj despre Traian Băsescu. Niciunul nu dezbate problemele reale din România anului 2022.

Dan Barna, fostul președinte USR, s-a transformat într-un adevărat ONG-ist. În ultimele 2 săptămâni a avut 5 mesaje despre Ucraina, unul despre împăduriri, unul despre Combinatul de Oțeluri Speciale de la Târgoviște, Comisia de la Veneția și CCR. Niciunul dintre aceste mesaje nu strânge nici măcar 1.000 de like-uri, semn că electoratul USR nu apreciază astfel de mesaje. Dan Barna are aproape 140.000 de conturi care îl urmăresc pe rețelele de socializare. Mesajele despre Ucraina g reușesc cu greu să strângă 10 comentarii. Într-o eră digitalizată și pentru un partid care se vrea digitalizat, aceste detalii sunt foarte importante și arată chiar prăpastia între liderii USR și electoratul partidului.

Dacian Cioloș este complet paralel cu realitatea din România, cu activitatea guvernului român sau cu viața românilor. În luna martie a avut 5 mesaje despre Ucraina, 2 despre Republica Moldova, unul despre Parchetul European și unul despre intenția Guvernului de a combate fake news-ul. Cioloș nu a abordat niciodată vreo problemă din România: prețul carburanților, prețul alimentelor, facturile.

Cristian Ghinea, cel care decide totul în USR împreună cu Ghinea și Drulă, se concentrează pe PNRR și Ucraina. În luna martie nu a publicat nimic altceva pe contul său de Facebook, de parcă în România nu ar exista alte probleme.

USR-ul de azi arată ca un partid care se concentrează pe Ucraina, uitând că a fost votat de cetățeni români. Desigur că situația din Ucraina este una gravă, dar nu e responsabilitatea unui partid aflat în opoziție, care se zbate la 10% în sondaje.

USR mizează pe un „guvern din umbră” și crede că va reuși să convingă electoratul dacă fiecare fost ministru USR-ist va continua să vorbească pe subiectul său. Această strategie se dovedește una falimentară, pentru că un guvern din umbră este o construcție inutilă și fără niciun capital electoral. În ziua alegerilor nu se va ține cont de „guvernele din umbră”, ci de proiectele partidelor politice. Până acum, USR nu propune niciun proiect.

AUR, izolează USR în opoziție

AUR a avut recent un Congres, câștigat de George Simion, iar ultimele săptămâni au fost mai liniștite. Partidul lui Simion a mai pierdut din voce după relaxarea măsurilor împotriva pandemiei, dar asta nu a împiedicat AUR să vorbească despre o victorie. Ucraina a reușit să reducă și ea vocea partidului AUR, afectându-l în sondaje. Potrivit celor mai recente estimări, AUR este la 18%, în timp ce USR rămâne la 10%. Dacă această situație se va menține, AUR se va bate cu PNL pentru locul 2 la alegerile parlamentare din 2024.

George Simion, locomotiva AUR, reușește să țină electoratul în jurul său în mediul online. AUR își continuă mesajele naționaliste, plecând de la problemele grave cu care se confruntă România anului 2022. Propaganda AUR-istă pornește de la mici adevăruri, pe care le exploatează pe baza unor clișee și sentimente naționaliste.

AUR a dominat mai multe luni scena politică cu mesajele sale anti-restricții. În timpul războiului, George Simion mai generează cu greu noi dezbateri naționale, însă are în continuare subiectele privind nivelul de trai din România. Diferența dintre AUR și USR este diferența dintre săraci și elită.

Totuși, AUR dă mai multe semne că ar fi capabil să se adapteze la noua scena politică din România post-pandemie, în timp ce USR continuă discursul său despre PNRR și până în 2024 va vorbi doar despre asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *