Skip to content
Politică

De ce AUR nu ar fi trebuit să obțină Comisia pentru egalitate de șanse și cum puteau fi opriți

Facebook

Liderii partidelor parlamentare au ajuns, luni, la un acord privind împărțirea comisiilor din Parlament. Așa se face că cei de la AUR au ajuns să dețină, printre altele, Comisia pentru egalitate de șanse. Asta în ciuda pozițiilor liderilor partidului, precum Sorin Lavric, când vine vorba de egalitatea dintre bărbați și femei. O ironie mai mare nici că se putea.

De ce AUR nu ar trebui să dețină această comisie

Pare că nu are nici un sens să te apuci să explici de ce AUR nu ar trebui să dețină această Comisia pentru egalitate de șanse. E de-a dreptul ilar ca un partid pentru care egalitatea de șanse nu reprezintă un principiu, un partid al căror lideri au afișat fățiș o atitudine misogină să ajungă să dețină această comisie. Mulți invocă faptul că vorbim de fapt despre o comisie de fațadă, care nu își urmărește obiectivele pentru care a fost înființată și că nu contează, prin urmare că cei de la AUR vor deține această comisie. Argumentul acesta este însă steril din mai multe puncte de vedere. În primul rând, la nivel simbolistic, ca un partid anti-sistem care s-a poziționat de multe ori fățiș împotriva practicilor democrate și a avut poziții “tradiționale” în ceea ce privește relația bărbat-femeie, reprezintă un semnal prost dat democrației din țară. Comisia face parte din procesul de instituționalizare a egalității de șanse în România și prin activitatea ei ar trebui să fie ajutat procesul de democratizare al statului. Faptul că partidele politice mainstream au ales să marginalizeze tema egalității de gen este evidentă acum când această comisie a ajun în mod complet ridicol la AUR. Vorbim de fapt despre analfabetism democratic.

În al doilea rând, chiar dacă am accepta faptul că această comisie nu și-a îndeplinit în totalitate menirea, marginalizarea ei în continuare nu va repara acest neajuns. În loc să o trimiți la AUR, ai putea mai bine să te asiguri că ea își va îndeplini menirea, consolidând în egală măsură democrația din țară. AUR are o agendă politică contrară intereselor pe care Comisia pentru egalitate de șanse ar trebui să le promoveze și din această cauză ea nu ar fi trebuit să ajungă pe mâna celor de la AUR.

Cum puteau evita partidele acest scenariu

Situația aceasta putea fi evitată. Pentru asta era nevoie ca partidele parlamentare, PNL, PSD, UDMR, USR-PLUS, să cadă la un acord în această privință. Pentru asta însă toate ar fi trebuit să recunoască faptul că AUR e un partid extremist, periculos pentru democrație tocmai pentru că nu vrea să joace după regulile democratice. Practica aceasta e des întâlnită în alte state, dar și în Parlamentul European acolo unde partidele anti-sistem sunt izolate de restul forțelor politice. Extremiștii nu au acces la vreo funcție de președinte de comisie și nici măcar de vicepreședinte pentru că toate celelalte partide se coalizează și votează împotriva extremiștilor. Cu alte cuvinte cine vrea să facă asta, poate. Însă la noi, coabitarea cu AUR s-ar putea dovedi utilă unor partide și iată cum din nou interesul public este tributar interesului îngust al partidelor și al politicienilor zilei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *