Skip to content
Opinii & Analize

De ce AUR nu trebuie scos în afara legii, ci lăsat să își demonstreze falimentul

Pentru mulți cetățeni ai țării, AUR devine pe zi ce trece tot mai nefrecventabil. Exact opusul acestei fraze poate fi valabil și pentru un alt segment al populației, acela care caută și își găsește validare la propriile prejudecăți și la propria intoleranță în acțiunile membrilor AUR. Aceste acțiuni tot mai reprobabile ale membrilor AUR (de pildă amenințarea cu moartea de anul acesta formulată public de un membru AUR și adresată unei liste cu intelectuali publici) fac ca tentația unei coalizări pentru scoaterea acestei formațiuni politice în afara legii să fie tot mai mare. Unii politicieni au ajuns să vorbească deschis despre ideea scoaterii AUR în afara legii. Deși soluția scoaterii în afara legii ar putea fi cea mai tentantă variantă, pe termen lung o astfel de decizie s-ar putea dovedi contra-productivă.

Cum să tratezi AUR

Acțiunile celor de la AUR ar putea crea pe termen lung premizele legale pentru a scoate formațiunea în afara legii. Amenințările publice cu moartea, subminarea sănătății publice și alte astfel de fapte ar putea fi invocate în acest sens. Dar este oare această variantă și cea mai potrivită? Istoria ne-ar putea ajuta în formularea unui răspuns la această întrebare. După un lung șir de acțiuni reprobabile și ilegale, elita politică în fruntea căreia se afla premierul Ion I.C. Brătianu decide în 1924, prin Legea Mârzescu, scoaterea Partidului Comunist în afara legii, la doar 3 ani de la data înființării (1921). Acțiunile celor din PCR au forțat mâna regelui și a premierului care au considerat că vor rezolva definitiv problema PCR prin acest act. Doar că pe termen lung rezultatul a fost unul complet opus așteptărilor. Mare parte din membrii PCR au supraviețuit în ilegalitate. Decizia scoaterii PCR în afara legii a dus la radicalizarea mai multor membrii și la atragerea altora prin efectul “rally ‘round the flag”. Radicalizarea multora s-a produs în închisori, notorie în acest sens fiind închisoarea Doftana. Alții au fugit în Uniunea Sovietică, acolo unde și-au înlesnit contactele cu tovarășii sovietici. Decizia scoaterii PCR în afara legii nu doar că nu a dus așadar la încetarea implicării membrilor PCR, aflați acum în ilegalitate, în viața politică românească, dar a produs pe termen lung un efect mult mai pervers. Setea de răzbunare și resentimentele s-au acumulat. Simpatiile față de membrii PCR din închisori au crescut, iar după al Doilea Război Mondial, facilitarea contactelor dintre membrii PCR și membrii PC al Uniunii Sovietice a netezit calea către preluarea puterii de către comuniști. Deși pe termen scurt, problemele cauzate de către comuniști păreau rezolvate prin Legea Mârzescu, pe termen lung rezultatele au fost catastrofale.

Precedentul istoric reprezentat de PCR ar trebui să reprezinte o dovadă a faptului că, de multe ori, cu toate că există temei legal, scoaterea unui partid în afara legii nu rezolvă problema de fond. Dimpotrivă, pe termen lung s-ar putea chiar să o agraveze. Așadar, dacă scoaterea AUR în afara legii nu este soluția optimă, care ar fi aceasta? Răspunsul a fost deja formulat de mai mulți intelectuali publici. Soluția constă în formarea unui “cordon sanitar” în jurul AUR de către restul formațiunilor politice și întreruperea oricărui dialog cu formațiunea. Izolarea politică a celor de la AUR i-ar pune în situația unei alegeri – fie continuă discursul și acțiunile radicale, cu prețul izolării și al erodării pe termen lung, fie se reformează.

AUR rămâne un partid radical-populist ce vehiculează teme fundamentaliste, naționaliste și anti-individualiste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte. Dar scoaterea AUR în afara legii ar putea duce doar la radicalizarea electoratului și a membrilor, precum și la creșterea simpatiilor vis-a-vis de această formațiune, iar ca în cazul PCR interbelic să ducă paradoxal la întărirea și nu la slăbirea lui. Altfel spus, AUR nu ar trebui scos în afara legii, ci izolat printr-un cordon sanitar și lăsat să își demonstreze singur falimentul.

3 comentarii la “De ce AUR nu trebuie scos în afara legii, ci lăsat să își demonstreze falimentul

 1. Problema pe care voi cei din presa nu o intelegeti: marea majoritate a votantilor AUR nu cred in AUR… Sunt scarbiti de PSD, PNL si USR… Este pur si simplu doar un vot impotriva, un dezgust la adresa acestor partide si orice ar face presa nu poate sa acopere RUSINEA acestei aliante impotriva naturii: PSD+PNL, pentru ca acuma nu mai este PSD+PNL=USL , dupa fuziunea PNL+PDL acuma este PSD+PNL+PDL, s-au aliat toti la ciolan si ca sentimentul de dezgust sa fie si mai mare au mai luat si UDMR cu ei in alianta.

  Efectiv oamenii sunt scarbiti de clasa politica, au ura si dispret la adresa politicienilor, foarte multi care nu voteaza de obicei si care nu participa la nici un sondaj se vor duce sa voteze AUR doar ca sa sanctioneze aceste partide care conduc Romania de zeci de ani intr-un mod dezgustator si pe aceia nu ii intereseaza pentru ca oricum tot aia va fi, din UE si din NATO nu vom iesi.

  Oricat bani va primi presa de la guvern, dispretul la adresa politicului in Romania este la cote nemaintalnite nicaieri in Europa, oamenii cand aud de cineva ca este implicat in politica il eticheteaza direct ca si necinstit si pus furat si imbogatire rapida prin mijloace ilicite.

  Adevaratele clanuri interlope ale Romaniei sunt partidele politice.

 2. Aur pute rău de tot.
  Nimic despre neobolsevismul și slugareală usr.
  Din păcate multe cozi de topor .

 3. AUR este eșecul clasei politice românești și al statului român. Ce i se opune ? Un așa zis europenism găunos ( de parcă civilizația europeană ar mai exista sau mai poate fi un model in era disoluției ei ) proferat de frustrați cu ifose narcisiste sau agenți politici de influență gen Muraru de la PNL ( comisar politic adus odată cu rachetele americane ). A interzice AUR nu ar fi decât a legitima justețea demersurilor sale și sfârșitul democrației romane de după 1989.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *