Skip to content
Economie

De ce bugetul pentru 2021 este mult prea optimist: Guvernul nu are măsuri pentru creșterea veniturilor statului

Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul României a publicat bugetul pentru 2021 care este o versiune mult prea optimistă pentru contextul actual de criză economică, sanitară și socială. Dacă România nu găsește noi surse de finanțare, atunci bugetul va avea mari probleme în 2021.

Un subiect de dezbatere în 2021 va fi cel despre mărirea pensiilor cu 40%, proiect de lege care se află pe masa președintelui Klaus Iohannis. Dacă președintele trimite legea în Parlament, unde există o majoritate PNL-USRPLUS-UDMR, atunci proiectul de lege ar putea fi modificat și să se renunțe la majorarea de 40%. Însă partidele care vor lua aceste decizii, vor pierde numeroase voturi, iar PSD va recâștiga susținerea pensionarilor.

Înghețarea salariilor bugetarilor sau tăierile de sporuri anunțate vor duce cu siguranță la proteste, care deja încep să se vadă timid în societate. O astfel de decizie va avea, la rândul ei, consecințe politice. Dacă actualul guvern se ambiționează să reducă cheltuielile cu astfel de măsuri, atunci va plăti un preț politic.

Bugetul pe 2021 este construit prin reducerea de venituri către cetățeni, nu prin găsirea de noi surse de finanțare sau prin creșterea încasărilor la bugetul statului. Nici pentru următorii ani, Guvernul nu are în vedere creșterea veniturilor statului, ba din contră, ne spune că acestea vor scădea. Pentru 2021, venituri buget general vor fi de 32,67% din PIB, iar cheltuielile vor ajunge la 39,84% din PIB, ceea ce va duce la un deficit de 7,16% din PIB, reiese din Raport privind situaţia macroeconomică pe anul 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022-2024. Dar din 2022 veniturile vor scădea la 31,40% din PIB, apoi 30,96% din PIB în 2023, spune guvernul în proiectul prezentat. Este adevărat că vor scădea și cheltuielile statului, dar acesta nu e neapărat un motiv de bucurie atât timp cât nu știm de unde vor tăia.

În 2021, Guvernul României a tăiat 11% din bugetul Ministerului Sănătății, într-o perioadă în care țara noastră este în pandemie, iar spitalele ard pe rând. Dacă reducerile de cheltuieli se vor face cu astfel de măsuri, nu ar trebui să ne bucurăm. În timp ce bugetele Camerei Deputaților și Senatului cresc nesimțit de mult cu 17%, respectiv 24,2%, față de anul precedent.

Prin urmare, scăderea deficitului bugetar nu se face prin creșterea veniturilor statului, ci prin scăderea cheltuielilor, care nu poate avea decât un impact negativ pentru nivelul de trai al cetățenilor. În privința măsurilor noi, Guvernul a uitat să taie pensiile speciale sau sporurile bugetarilor. Deși anumite persoane din PNL sau USRPLUS au avut discuții despre sporurile nesimțite ale unor categorii de bugetari, în proiectul pentru buget din 2021 nu apare că s-ar elimina aceste sporuri, ci de fapt ele sunt doar înghețate la nivelul din 2020.

Menținerea în anul 2021 a cuantumului sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții;”, informează Guvernul în raportul său privind bugetul.

De asemenea, Guvernul menține și indemnizația de hrană la nivelul din 2020. Este suspendată emiterea de vouchere de vacanță în 2021, deci din 2022 ar putea apărea din nou, și sunt eliminate călătoriile gratuite pentru studenți. Alte măsuri noi nu apar în raport.

În același raport, Guvernul recunoaște că țara noastră este penultima din UE în privința veniturilor pe care le încasează. În 2019, veniturile încasate de bugetul statului reprezentau 31,8% din PIB, mai puțin decât România are doar Irlanda (25%), care e oricum paradis fiscal oficial și e firesc să aibă un nivel scăzut. Bulgaria are 38,2% din PIB, iar Ungaria este la 43,5% din PIB. O țară care are venituri mari își permite să aibă și cheltuieli mari.

Prin urmare, dacă cheltuielile cresc an de an, soluția nu e să le reducem, ci să creștem veniturile la bugetul de stat. Dacă vom scădea cheltuielile an de an, atunci ne vom îndrepta spre privatizarea unor servicii esențiale pentru cetățeni, precum sănătatea sau educația, proiecte pe care USRPLUS le-a propus în campania electorală de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *