Skip to content
Politică

De ce contestă PSD atât de vehement modificarea legii electorale. Ioan Stanomir: Doar așa se regenera în viitor

Digi 24

Politologul Ioan Stanomir a declarat pentru PSnews că opoziția acerbă a PSD față de revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu este deloc surprinzătoare, în condițiile în care social-democrații urmăresc păstrarea hegemoniei la nivel local, iar modificarea legislației ar pune în pericol această poziție dominantă.

“Opoziţia PSD faţă de orice iniţiativă de modificare a legislaţiei prin care sunt desemnaţi primarii şi preşedinţii de consiliu judeţean nu este surprinzătoare. Indiferent de numele celui care se află la conducerea partidului, prioritatea PSD este păstrarea hegemoniei la nivelul guvernării locale. Atâta vreme cât îşi păstrează poziţia dominantă la nivelul comunelor, oraşelor şi judeţelor, PSD poate înfrunta intervalul de opoziţie, spre a se regenera în viitor.

În fapt, regândirea guvernării locale este una dintre mizele unei eventuale reforme a statului. Dincolo de un alt tip de scrutin, ceea ce contează este instituirea mecanismelor autentice de descentralizare a deciziei şi posibilitatea acordată cetăţenilor de a controla pe proprii lor aleşi”, a subliniat politologul pentru PSNews.ro.

PSD face denunț la Bruxelles

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, susține că modificarea legilor electorale, cu câteva luni înainte de desfășurarea alegerilor locale, este o „mare problemă” și că este „exclus” să se întâmple așa ceva „într-un stat democratic, membru al UE”.

De altfel, social-democrații au expediat o scrisoare ambasadelor, Comisiei și Parlamentului European, Comisiei de la Veneția, denunțând faptul că Guvernul PNL vrea angajarea răspunderii pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Astfel, în scrisoarea pe care a trimis-o ambasadelor, Comisiei Europene, Parlamentului European și Comisiei de la Veneția liderul PSD, Marcel Ciolacu arată că Guvernul PNL intenționează să-și angajeze răspunderea pe modificarea legilor electorale cu doar câteva luni înainte de alegeri ceea ce pune în pericol statul de drept și constituie „un abuz de putere nemaiîntâlnit în România”.

„Statul de drept este pus în pericol de acest abuz de putere nemaiîntâlnit în România. În acest sens, fac apel la autoritatea și experiența dumneavoastră personală, precum și la competențele instituției pe care o coordonați, astfel încât să întreprindeți toate măsurile necesare pentru a evita producerea unei încălcări flagrante a regulilor democratice acceptate de toți actorii politici din România în ultimii 30 de ani”, se arată în scrisoarea semnată de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *