Skip to content
Opinii & Analize

De ce Dan Barna și Dacian Cioloș îi pun piedici lui Nicușor Dan la Primăria București

Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan întâmpină multe obstacole chiar de la USR, partid care a căzut sub influența lui Vlad Voiculescu. După ce a fost refuzat de PNL, Vlad Voiculescu n-a înțeles să facă un pas în spate, el continuă să se comporte de parcă ar fi un candidat la primărie. Acest joc al lui Vlad Voiculescu este girat de Dan Barna și Dacian Cioloș.

Dacă Nicușor Dan câștigă Primăria București devine liderul USR – formal sau informal – , pentru că partidul nu va da un alt lider cu o asemenea notorietate în următorii ani. Însă Dacian Cioloș se pregătește în această vară să devină liderul alianței USR-PLUS.

Tocmai de aceea USR-PLUS caută să-i pună piedici lui Nicușor Dan în cursa lui spre Primăria București. Și Dan Barna, și Dacian Cioloș îl voiau candidat la Primăria București pe Vlad Voiculescu. Cei doi sperau că PNL îl va susține pe fostul ministru al Sănătății. Doar că PNL a luat decizia firească în această situație – Nicușor Dan, singurul candidat al celor 4 partide care are șanse mari la victorie. Ulterior, când a devenit clar că Nicușor Dan va fi candidatul celor 4, nici Dan Barna, nici Dacian Cioloș n-au sărit în sus de bucurie și n-au avut vreun mesaj puternic de susținere.

Imediat după acel anunț, Dacian Cioloș a pus condiții celor de la PNL. Evident că n-ar fi avut același discurs dacă PNL îl susținea pe Vlad Voiculescu, iar după susținerea PNL a cerșit atâta vreme Voiculescu care prin decembrie-februarie nici nu comenta despre PNL.

Faptul că PNL îl susține pe Nicușor Dan, l-a scos din minți pe Vlad Voiculescu încât săracul a trecut și la fake news și la manipulare pe pagina sa de Facebook. Spre exemplu, Voiculescu se întreabă cine l-a pus pe Adrian Ionel la conducerea Unifarm, dar în 2016 de ce nu s-a întrebat același lucru când era ministrul Sănătății?

Și pentru că a fost scos din sărite, Vlad Voiculescu a ieșit cu un atac la adresa PNL, luându-l cu el și pe Claudiu Năsui (mai mult pentru decor). Vlad Voiculescu ne-a anunțat că USR-PLUS nu va face nicio înțelegere cu PNL în București. USR-PLUS are șanse reale să câștige primăria doar în Sectorul 1. În toate celelalte, candidații PNL sau PSD stau foarte bine în sondaje.

 

Inquam Photos / Octav Ganea

Prin acțiunea lui Vlad Voiculescu-Claudiu Năsui vedem doar teama lui Dan Barna și Dacian Cioloș, care sunt conștienți că odată ce Nicușor Dan va ajunge primar al capitalei, atunci vor pierde toată influența asupra partidului. USR-PLUS va trebui să aibă un lider și ce lider mai mare poate avea acest partid dacă nu primarul capitalei?!

Vlad Voiculescu și Claudiu Năsui i-au sabotat campania lui Nicușor Dan. Cu ieșirea lor au trasat o linie între ei și ceilalți. Cu această mutare, Vlad Voiculescu încearcă izolarea lui Nicușor Dan, aruncându-l în tabăra PNL. Fără voturile din sectoare, Nicușor Dan își pierde din șansele la victorie. Cum poate înțelege un bucureștean că un candidat susținut de PNL este bun la Primăria București, dar în sector sunt buni candidații USR-PLUS? Ori votanții nu vor pune ștampila pe Nicușor Dan, ori votanții nu vor pune ștampila pe USR-PLUS în sectoare.

În spatele acțiunii lui Vlad Voiculescu stau îngrijorați Dan Barna și Dacian Cioloș. Un Nicușor Dan primar al Bucureștiului trebuie adus imediat înapoi în partid. E cea mai mare șansă a USR-PLUS să crească și să devină un partid care se poate impune în Parlament. USR-PLUS are nevoie de un lider votat direct de cetățeni nu pe liste, un lider care poate negocia cu alte partide, care poate lega alianțe, care poate câștiga o bătălie politică.

Nicușor Dan va dori să joace strategia independentului, dar fără un partid în spate nu are șanse să se impună într-o primărie atât de mare, cu atât de multe interese, și riscă să fie izolat de Consiliul General. După alegerile locale din 2020, Nicușor Dan va trebui să salveze și USR din mâinile lui Dan Barna și Dacian Cioloș.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *