Skip to content
Externe

De ce e atât de importantă Insula Șerpilor pentru ruși: ”„Este singura regiune prin care pot încerca să debarce parașutiști pe teritoriul Transnistriei”

Twitter

Insula Șerpilor a fost deseori în centrul atenției de la izbucnirea invaziei Rusiei în Ucraina, căpătând și o valoare simbolică după anihilarea navei rusești Moskva. Locul este, pentru ambele tabere, un obiectiv esenţial din punct de vedere economic, militar, geopolitic şi geostrategic, scrie Europa Liberă România.

Insula Șerpilor, o stâncă de 17 hectare, a fost atacată și cucerită de Rusia încă din prima zi a războiului ordonat de Vladimir Putin în februarie. Ucraina încearcă acum să o recucerească.

Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul „Tor-M2” şi „Panţîri”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki.

Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre”, a spus el.

Kremlinul susține că, în ultimele zile, Ucraina a suferit pierderi uriașe în încercarea eșuată de a prelua controlul asupra insulei. Armata ucraineană răspunde că și-a limitat campania la atacarea instalațiilor de pe insulă și a ambarcațiunilor.

Reizbucnirea luptelor pentru această mică insulă, care nu mai adăpostește de mult timp șerpi, arată cât de importantă este pentru cursul războiului.

Insula Șerpilor este singura regiune prin care ocupanții ruși pot încerca să debarce parașutiști pe teritoriul regiunii ocupate Transnistria din Moldova”, a spus, vineri, general-maiorul Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații al apărării din Ucraina, potrivit unui comunicat al ministerului.

Cel care controlează insula poate, în orice moment, să blocheze circulația navelor civile în toate direcțiile spre sudul Ucrainei. Insula Șerpilor este teritoriul Ucrainei, iar noi vom lupta pentru ea atât cât va fi nevoie”, a mai spus acesta.

„Dacă trupele rusești reușesc să ocupe Insula Șerpilor și să își instaleze sistemele de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, vor controla marea, pământul și aerul în partea de nord-vest a Mării Negre și în sudul Ucrainei”, a declarat expertul militar ucrainean Oleh Zhdanov, citat de BBC.

Istoricul Ovidiu Raețchi, preşedintele Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, spune pentru Europa Liberă că „Rusia nu are capacitatea – cel puțin pe actualele date – să securizeze insula pentru a amplasa rachete”.

Nu cred că problema majoră e amplasarea de rachete, ci mai degrabă o tergiversare a situației insulei care să genereze instabilitate în privința exploatării resurselor naturale din Marea Neagră și în privința lanțurilor de transport”, a completat el.

În plus, spune el, un acord de pace nu ar putea ocoli problema Insulei Șerpilor, la care „Rusia nu are niciun drept, și ar exclude orice amplasare de rachete acolo”.

Așa se explică de ce nava amiral a Rusiei, Moskva, a navigat acolo la câteva ore după începerea războiului, spunându-le soldaților ucraineni de pe insulă să se predea. „Vă sugerez să depuneți armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victimele inutile. În caz contrar, veți fi bombardați”, a declarat un ofițer rus.

Navă de război rusă, du-te dracului”, a fost răspunsul deja legendar și într-un limbaj mai dur al unui grănicer ucrainean. Insula a fost atacată pe loc de nava rusă.

Stânca a fost cucerită atunci, dar Moskva avea să fie scufundată, câteva săptămâni mai târziu, la jumătatea lunii aprilie, în urma unui atac al Ucrainei.

Pierderea navei Moskva a expus navele de aprovizionare ale Rusiei către insulă, iar serviciile de informații ale Ministerului britanic al Apărării arată că Moscova încearcă încontinuu să-și întărească garnizoana expusă.

(…)

Rusia se apropie de România

Insula Șerpilor se află aproape de gura de vărsare a Dunării, care delimitează granița României cu Ucraina, iar portul Constanța nu este departe în sud și a preluat nave de containere care nu mai pot naviga spre Odesa.

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, le-a spus șefilor forțelor navale din Europa, întruniți miercuri și joi la București, că ​România urmărește cu atenție posibila extindere a conflictului spre Odesa, în condițiile în care „forțele ruse fiind, de fapt, aproape de gurile Dunării, pe Insula Șerpilor”.

Având în vedere și faptul că, fiind o regiune de frontieră fierbinte, aici pot sa apară incidente care să solicitate solidaritatea întregii Alianțe”, mai spune Ovidiu Raețchi, pentru Europa Liberă.

„România va acționa, din aceste motive, în parametrii stabiliți de NATO, concentrându-se în această perioadă strict pe acțiuni constructive, cum ar fi deminarea coridoarele maritime după apariția minelor neasumate în Marea Neagră. Oricum, Rusia nu are în acest moment capacitatea să securizeze Insula Șerpilor în fața Ucrainei”, adaugă directorul E-ARC.

Totuși, în cazul în care acest lucru s-ar întâmpla, România ar putea să solicite consultări în baza articolului 4 al NATO, spune generalul în rezervă Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major al Armatei Române.

Generalul Dănilă: România trebuie să protesteze dacă rușii instalează echipamente militare pe Insula Șerpilor

Pornim în primul rând de la faptul că Insula Șerpilor are un statut special. Insula Șerpilor nu este Crimeea. Știm foarte bine cum s-a delimitat zona economică exclusivă între România și Ucraina, deoarece Insula Șerpilor nu este o insulă locuită. Rușii nu pot să organizeze acolo niciun referendum, nu poate să vină nicio republică să vină și să spună că e independentă și că dorește să fie afiliată în Federația Rusă”, spune gen. Ștefan Dănilă, pentru Europa Liberă.

România trebuie să protesteze în situația în care rușii instalează echipamente militare acolo, pentru că distanța este destul de scurtă, sunt aproximativ 30 de mile până la țărmul românesc.”

„România poate să fie lovită cu rachete, dacă acestea sunt instalate acolo, deci România trebuie să protesteze dacă sunt informații clare că sunt instalate sisteme de rachete, pentru că suntem amenințați direct; nu se mai pune problema că există riscul, că există o amenințare la adresa NATO”, adaugă el.

Generalul român mai spune că „dacă avem informații clare, putem să cerem la NATO consultări pe articolul 4, pentru că ne este amenințată direct securitatea. Mai mult de atât nu putem să facem, pentru că România nu este agresată, dar există o amenințare”.

NATO a desfășurat trupe și tehnică militară suplimentare în România, întărind astfel granițele, încă de la începutul războiului, dar persistă riscurile economice.

Articolul integral AICI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *