Skip to content
Opinii & Analize

De ce e Ludovic Orban cel mai bun premier pentru Iohannis

Partidul Social Democrat (PSD), sub conducerea interimară a lui Marcel Ciolacu, pare mai decis ca oricând să dea jos Guvernul Ludovic Orban. Tema care a aprins spiritele pe scena politică și care i-a făcut pe PSD-iști să acționeze tranșant este decizia Guvernului Ludovic Orban de a-și angaja răspunderea pe alegerile locale în două tururi.

Practic, strategia premierului Ludovic Orban de a forța depunerea unei moțiuni de cenzură a dat roade, iar PNL poate face acum un pas spre anticipate. Cu ajutorul parlamentarilor UDMR, a minorităților și a celor care au mai rămas la PRO România, moțiunea depusă de social-democrați are mari șanse să treacă la votul din Parlament, drept urmare liberalii pot răsfula ușurați.

Dacă moțiunea de cenzură trece, actualul Guvern are numai de câștigat: Orban poate rămâne interimar la Palatul Victoria până la alegerile anticipate, fără a fi nevoit să demisioneze, iar subiectul alegerii primarilor în două tururi va fi omorât încă din fașă. Atât PSD, cât și PNL nu-și doresc, de fapt, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, chiar dacă liberalii nu pot afirma asta public, cel puțin în acest moment.

Și, surpriză!, atunci când cade Guvernul Orban pe asumarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin se îngroapă și proiectul. Atât Guvernul Orban, cât și proiectul în sine vor cădea ”la pachet”. Obiectiv îndeplinit.

Acesta este momentul în care intervine în scenă președintele Klaus Iohannis, care are două variante: ori propune un nume nou de premier, ori îl propune din nou pe Ludovic Orban. Iar calea sigură spre anticipate pentru Klaus Iohannis în acest moment este propunerea lui Orban ca variantă de premier, cu siguranța faptului că acesta va fi refuzat de două ori la rând în Parlament de către majoritatea creată în jurul PSD.

Pentru PSD va fi greu, apoi, să justifice în fața electoratului o eventuală susținere a unui premier pe care tot aceștia l-au dat jos. Iar Klaus Iohannis știe asta, motiv pentru care a și susținut luni, la Cotroceni, că își dorește ca Orban să rămână premier.

O altă propunere de premier venită din partea lui Klaus Iohannis, decât cea a lui Ludovic Orban, ar putea să le dea bătăi mari de cap liberalilor. Astfel, propunerea ar putea să-i încăpățâneze pe social-democrați să accepte și să pună cruce pe varianta anticipatelor.

Pentru declanşarea alegerilor anticipate este nevoie de o majoritate în Parlament care să fie de acord cu acest lucru, iar Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier în mai puțin de 60 de zile. Odată dizolvat Parlamentul, alegerile anticipate trebuie organizate în maximum 3 luni de la data dizolvării Legislativului.

Că se va ajunge aici sau nu, avem o certitudine: PSD nu va ezita să se folosească de această marotă politică denumită „moțiune de cenzură” pentru a îngreuna viața liberalilor, și implicit a lui Klaus Iohannis.

Cu alte cuvinte, iarna aceasta s-a împărțit prima mână în jocul de cărți pentru 2020. PSD nu vrea guvernarea, iar pentru asta social-democrații sunt în stare chiar să voteze un nou Guvern liberal, în fruntea căruia să nu se mai regăsească Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *