Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce „educație sanitară” și nu „educație sexuală”. Deputatul Robert Sighiartău: Nu știi ce se predă și nici măcar nu știi cine predă acele lucruri

psnews.ro

Robert Sighiartău, secretarul general PNL, a detaliat la „Puterea Știrilor” motivele care au stat la baza deciziei sale de a susține, alături și de alți parlamentari PNL și PSD, un amendament la proiectul de lege privind drepturile copiilor, ca aceștia să nu studieze materia denumită educație sexuală, ci sanitară, iar predarea să fie făcută doar cu acordul părinților.

„Nu sunt împotrivă, ca să nu fiu greșit înțeles, eu sunt părinte a patru copii. A existat o întreagă dezbatere asupra acestei materii, sau asupra acestui fenomen, dar foarte puțină lume știe în detaliu de fapt ce se întâmplă și ce lege a fost modificată în privința educației sexuale. Educația sexuală se predă acum în școli, la ora de biologie. Deci există în programa școlară, care este aprobată de către Ministerul Educației, cursuri în clasa a VII-a și a VIII-a, despre aparatul de reproducere, igienă, cum să te protejezi și să nu transmiți boli sexuale și inclusiv să nu ai sarcini nedorite. Deci, clar, există în programa școlară. Inspectorii trebuie să verifice dacă profesorii într-adevăr predau aceste lucruri copilașilor, de clasa a VII-a și a VIII-a. Discuția despre educația sexuală s-a purtat în alt cadru și nu vorbim de Legea Educației, vorbim de drepturile și protecția copilului, Legea 272 / 2004”, a declarat Robert Sighiartău.

Amendamentul introdus prevede și faptul că programele de educație care includ această materie vor avea loc doar cu „acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor”. Autorii modificării sunt deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD).

„Așadar, nu vorbim de o curriculă stabilită de minister, acolo vorbim de niște programe în afara școlii, pe care diferite entități le predau copilașilor noștri: educație de viață, educație de sănătate, educație sexuală sau sanitară și așa mai departe. Nu există un cadru bine stabilit și o metodologie. Și atunci am zis că este extrem de necesar ca, în calitate de părinte, în momentul în care copilașul meu pe lângă orele de școală normale, pe care știm că le fac, și orarul pe care-l avem zilnic, să știu exact ce fel de cursuri, ce fel de entități mai vin să le predeacă vorbim de educație de nutriție de viață sexuală și cine le predă, adică să ai un filtru. Și în Constituția României, dacă nu mă înșel articolul 26, scrie foarte clar că părinții sunt responsabili pentru viața, pentru educația copiilor și reprezentanții legali la fel. Eu în calitate de părinte sunt responsabil pentru copiii mei, trebuie să le pun mâncarea pe masă, să crească sănătoși, să aibă un sistem de educație sănătos și pe urmă să le formezi caracterul cât mai sănătos, ca să reușească în viață și să fie până la urmă o binecuvântare pentru România și pentru societate.”

Deputatul liberal mai spune că principalul motiv al amendamentulu este legat de dreptul de a alege, pe care îl are orice cetățean.

„Vă spun sincer, inclusiv pe sistemul educațional eu aș flexibiliza curricula foarte mult, pentru că eu în calitate de părinte îmi cunosc copilașii și știu că unul este mai aplecat spre real sau altul spre uman și atunci să poți alege. Până la urmă asta fost filozofia modificării amendamentului, dreptul de a alege, dacă vrei să meargă la educație de sănătate să meargă acolo, dacă vrei educație sexuală treci printr-un filtru și te uiți exact cine predă, ce predă, că poate preda oricine un preot, un medic, un ONG, nu există un cadru prestabilit. De asta e nevoie de un filtru, pentru că până la urmă e nevoie să știi ce se întâmplă cu copilul tău în afara orelor de curs”, a mai spus Sighiartău la „Puterea Știrilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *