Skip to content
Politică

De ce este demisia parlamentarilor înainte de alegeri doar ”o chestie de imagine”. Sociologul Alfred Bulai: Trăim situații dramatice și hilare în România

psnews.ro

Contactat de PS News, sociologul și analistul politic Alfred Bulai susține că demisia mai multor parlamentari înainte de încheierea mandatului pentru a nu mai beneficia, astfel, de pensie specială este doar „o chestie de imagine și nu are nicio valoare”.

„Era frumos dacă făceau chestia asta cu mult înainte, pentru că se discuta de pensii speciale cu mult timp înainte. În mandatul viitor, Parlamentul e posibil să vină și să spună că dacă ai nu știu cât minim din mandat să ai pensie specială, adică există variantă de ieșire dacă e nevoie.

Nu vreau să sugerez că există un aranjament, dar nu e mare brânză să revii, că Parlamentul poate să legifereze orice, iar chestiile astea spectaculoase cu două săptămâni înainte de alegeri puteau să le facă atunci când s-a pus pentru prima dată problema pensiilor speciale. Acum e doar pentru valoare simbolică, nu are niciun fel de efect, iar pe mine mă lasă rece faptul că ei nu vor mai beneficia de pensiile speciale. Adică eu aș vrea să beneficieze de pensii speciale un număr mare de oameni, nu trei deputați, adică asta nu este model de luptă, mai ales că unii sunt milionari, nu e ca și stăteau pe pensia lor specială. 

E o chestie de imagine, unii pot fi influențați, e discutabil, dar nu e soluția la problemă. Era interesant dacă domnul Ciolacu venea cu tot partidul și spunea că ei nici nu candidează dacă se vor aproba pensiile speciale, adică acum mergând pe ideea unui oarecare dramatism. Trăim oricum situații dramatice și hilare în România, adică avem un șef de partid care și-a dat demisa din propriul partid, deci la nebuniile de la noi nu e atât de important.

Eu nu îi bănuiesc că mor de foame pe mulți dintre politicienii care bravează cu ”eu nu am nevoie”, că unii chiar nu au nevoie pentru că au suficienți bani, ca să nu mai zic că pensia de parlamentar nu este chiar așa mică, și nu a rămas pe drumuri și se jertfește ca un sfânt franciscan. Probabil o funcție guvernamentală face cât 1.000 de pensii speciale, hai să nu exagerăm acum că ar muri de foame, și aici mă refer la cei de la USR, pentru că nu sunt cei mai săraci oameni. Și oricum urmează să ajungă la guvernare unde e mai mult cașcaval și sunt mai multe bunătăți”, spune Bulai.

De asemenea, sociologul este de părere că „nu e un gest real important” și că „nu trebuie să cădem în această plasă”.

„E o chestiune puerilă oricum, o avea și efecte minime, dar din punctul meu de vedere e o dovadă de imaturitate politică. Adică nu mă unge pe suflet foarte mult că nu va mai câștiga politicianul X atât de mult peste nu știu câți ani, mai ales că ăia de la USR sunt și tineri, adică se va mai schimba de vreo 30 de ori legea până când vor lua ei pensie specială. Să fim serioși, poate vine în curând un Parlament și taie toate pensiile speciale din România și îi aduce pe toți la același nivel. 

Eu cred că nu trebuie să cădem în această plasă. Dacă Ciolacu și USR sunt împotriva pensiilor speciale, atunci cine dracu e pentru, că deja se pare că majoritatea e pentru. E ca aia cu familia, avem o lege care interzicea căsătoria între homosexuali, dar facem referendum. E stupid! Mai ales că în Parlament nu se mai pune problema să se mai ia vreo decizie în următoarele trei zile. Tema este falsă”, a conchis analistul.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat luni pe Facebook că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensia specială cuvenită doar parlamentarilor care au mandate întregi.

Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi #demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a #nu beneficia de #pensiespecială! La fel am făcut și acum patru ani, la fel voi face și acum.  Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar”, a scris Ciolacu pe Facebook.

La rândul lor, parlamentarii USR au anunțat că vor demisiona și ei din Legislativ din același motiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *