Skip to content
Externe

De ce este foarte importantă vizita șefului Pentagonului în România. Chifu: El are această acoperire și trebuie să o luăm ca tare

Inquam Photos / Octav Ganea

Contactat de PS News, analistul de politică externă Iulian Chifu este de părere că vizita secretarului american al Apărării, Lloyd J. Austin III, în România privește ”securitatea la Marea Neagră și securitatea flancului estic”, fragilizate de eșecul negocierilor purtate de subsecretarul american de stat Victoria Nuland la Moscova, privind funcționarea ambasadelor celor două țări, SUA și Rusia. Analistul susține că vizita lui Lloyd J. Austin III în România marchează „sprijinul american”, fiind un cadru pentru „întărirea bunelor relații bilaterale”.

„Este o vizită în cadrul parteneriatului strategic al României cu SUA, iar această vizită face parte dintr-un turneu care vizează și Ucraina și Georgia. Vizita privește securitatea la Marea Neagră și securitatea flancului estic și se desfășoară în contextul unei vizite care a avut loc ieri la Moscova (Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice al SUA efectuează o vizită de trei zile în Rusia – n.r.) și care s-a terminat cu un comunicat foarte negativ al autorităților ruse care spun că nu s-au înțeles pe nimic, nici măcar pe reluarea relațiilor diplomatice corecte, că nu s-a avansat din nicio direcție.

Nu suntem în stare, mai ales pe zona militară, să știm în detaliu ce se va discuta, dar de data asta este vorba despre securitatea la Marea Neagră și flancul estic în zona de sud. Șeful Pentagonului are această acoperire și trebuie să o luăm ca tare, este un cadru pentru întărirea bunelor relații bilaterale. E de aplaudat, dar nu e o chestiune de scos neapărat în evidență, că ar veni doar la noi, pentru că nu e așa.

Este foarte important pentru că vine să dea asigurări, pentru că vine să discute despre securitatea din zonă, preocupările noastre, ca și ale Ucrainei și Georgiei în legătură cu amenințările ruse în Marea Neagră, cu manifestările aeriene, cu războiul electronic. Deci e importantă vizita pentru că pot fi discutate și chestiuni bilaterale și teme legate de  terțe operațiuni și preocupări de securitate generală, despre prezența trupelor americane pe teritoriul României, pentru că știm foarte bine că am crescut această prezență, știm foarte bine că există niște investiții americane cuprinse în buget pentru Câmpia Turzii.

Este de salutat și această vizită marchează sprijinul american, atât pentru noi, cât și pentru Ucraina și Georgia”, conchide Iulian Chifu.

Ambasada României în Statele Unite ale Americii (SUA), informează că secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, va vizita România săptămâna viitoare. Această vizită face parte dintr-un turneu care mai include vizite în Georgia și Ucraina, acesta având loc înainte de participarea la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, de la Bruxelles.

Ambasada României în Statele Unite ale Americii mai spune că România este singura țară membră NATO din cadrul turneului care se încheie cu participarea secretarului apărării la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *