Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce este ”puțin probabil” ca Rusia să atace Finlanda și Suedia. Cristian Bușoi: ”Cu siguranță, reacția UE va fi diferită față de cazul Ucrainei”

twitter

Nu cred că putem vorbi de o amenințare fizică, militară, la adresa Finlandei și Suediei, spune eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European. Invitat la Puterea Știrilor, liberalul a detaliat și motivele pentru care consideră că este puțin probabil un atac al Rusiei în aceste două țări. „Nu este atât de simplu să ataci două țări ca Finlanda și Suedia. Fiind parte a UE, cu siguranță reacția UE va fi diferită față de cazul Ucrainei”, spune Cristian Bușoi.

„Din păcate, am văzut o dată cu invadarea ilegală a Ucrainei, că nu mai poți să estimezi în mod rațional anumite reacții pe care le poate lua Rusia. În foarte multe decizii, iraționalul a devenit cuvântul de ordine. Începând, evident, cu invadarea, apoi cu masacrul de la Bucea, amenințări privind armele tactice, nucleare sau anumite arme chimice. Toate acestea sunt lucruri iraționale. Prin urmare, din păcate, pentru securitatea planetei, nimic nu poate fi exclus a priori. Dar dacă vreți – o opinie personală – nu cred că putem vorbi de o amenințare fizică, militară, la adresa Finlandei și Suediei.

În primul rând, sunt țări ale UE. Nu sunt țări foarte mari, cu o armată sofisticată, dar sunt țări care se pot apăra singure, care au o putere economică pentru a rezista în fața unei agresiuni. Pe de o parte, nu este atât de simplu să ataci două țări ca Finlanda și Suedia. Fiind parte a UE, cu siguranță reacția UE va fi diferită față de cazul Ucrainei. Există solidaritate, sprijin pentru Ucraina, dar nu s-a pus problema și nu se va pune să trimitem soldați din țările UE în Ucraina sau țările UE să intre în război oficial cu Rusia. Dacă, însă, ar fi atacate Suedia și Finlanda, evident că vor cu totul și cu totul alte discuții la nivelul UE.

În ultimul rând, să nu uităm, totuși, că trebuie să ai și cu ce să ataci. În acest moment, armata rusă – atât de puternic glorificată înainte – pare a fi departe de imaginea pe care a încercat să ne fie creată, se zbate pe anumite fronturi și pe anumite operațiuni din interiorul Ucrainei. Nu există în acest moment capacitatea de a ataca o altă țară. E adevărat că mai sunt rezerve în Rusia, dar nu cred că ar putea să rămână total neapărată, vulnerabilă și să își trimită acele rezerve să atace alte țări. Astfel, cred că, deși nu trebuie să excludem niciun fel de acțiune dramatică și inconștientă, e puțin probabil să vedem încă un război acolo”, a declarat europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, la Puterea Știrilor.

După Finlanda, și Suedia se pregătește să ceară aderarea la NATO

Aderarea la NATO era o perspectivă îndepărtată în urmă cu doar câteva luni, dar atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să-și regândească nevoile de securitate și să caute siguranța într-o alianță.

Amintim că Partidul Social Democrat aflat la putere în Suedia s-a pronunţat duminică în favoarea candidaturii acestei ţări la NATO, ceea ce deschide calea depunerii unei cereri de aderare din partea guvernului de la Stockholm. Conducerea social-democraţilor a decis la o reuniune extraordinară că această formaţiune va „contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, conform unui comunicat care marchează o schimbare majoră de poziţie. Este aşteptat ca premierul suedez Magdalena Andersson să depună o cerere oficială de aderare la Alianţa nord-atlantică în zilele următoare

Finlanda a anunțat oficial că va cere integrarea în alianță, abandonând astfel politica de nealiniere militară,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *