Skip to content
Coronavirus

De ce este varianta Delta mai rea decât celelalte. Dr. Beatrice Mahler: ”Persoanele tinere și fără comorbidități pot dezvolta forme severe ale bolii”

Inquam Photos / Octav Ganea

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucureşti, Beatrice Mahler, a explicat pentru PS News că riscul de infectare cu varianta Delta în cazul persoanelor nevaccinate este de două ori mai mare la tineri și de 9 ori mai mare la cei trecuți de 60 de ani față de persoanele vaccinate anti-Covid.

„Șansele de infectare la persoanele vaccinate există. Știm asta și din experiența statelor care au trecut prin acest val. Avem și persoane vaccinate internate în acest moment la Marius Nasta. Nu sunt multe, reprezintă cam 10% din persoanele internate în acest moment. Există riscul de infectare și dacă ești vaccinat pentru că s-ar putea ca vaccinul să fie făcut la o perioadă de timp mai mare de 6-8 luni. Pe de altă parte, vorbim de o tulpină modificată sau de un sistem de apărare propriu care nu a permis un răspuns imun adecvat astfel încât persoana să aibă o cantitate suficientă de anticorpi care să o protejeze.

Riscul de infectare în cazul celor nevaccinați este de două ori mai mare la persoanele tinere, dacă vorbim de tulpina Delta, și de nouă ori mai mare la persoanele de peste 60 de ani, deci riscul de infectare este mult mai mare. Prin vaccinul pe care noi îl facem ne creăm singuri acea doză de protecție față de o evoluție severă a infecției cu Sars-Cov-2”, spune medicul.

De asemenea, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” a explicat cauza formelor severe în cazul persoanelor tinere, fără comorbidități.

„Tulpina Delta este mult mai contagioasă, iar riscul de infecție crește și pentru persoanele vaccinate tinere, dar categoria predominantă rămâne cea a persoanelor de peste 60 de ani. Într-adevăr, avem mult mai mulți tineri internați decât în valurile anterioare. Categoric, atunci când membrii unei familii sunt afectați de virus, automat și copii vor fi infectați.

Încărcătura virală este foarte mare. Un contact cu o cantitate mare de virus poate să declanșeze o reacție a organismului care poate fi mult mai brutală.

Prin urmare, și persoanele tinere și fără comorbidități pot să dezvolte forme severe, însă nu este o regulă”, conchide Beatrice Mahler.

În România au fost înregistate 2.913 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 1.157 sunt cu varianta Delta, a informat, marți, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Totodată, au fost raportate 75 de decese, dintre 45 la persoane confirmate cu varianta Delta.

Conform INSP, până în 12 septembrie au fost raportate la 3.516 secvențieri. Au fost confirmate 2.913 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 11 cu varianta Beta, 23 cu varianta Gamma, 1.157 cu varianta Delta, iar restul cu varianta Alpha.

INSP precizează că de săptămâna trecută varianta Alpha nu mai reprezintă îngrijorare.

„Până la data de 12 septembrie 2021 rata de confirmare cu variante de îngrijorare a fost de 83%. Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate îngrijorătoare are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21, la 39,7% în săptămâna 36 (perioada 6 – 12 septembrie – n.r.)”, se arată în raport.

1 comentariu la “De ce este varianta Delta mai rea decât celelalte. Dr. Beatrice Mahler: ”Persoanele tinere și fără comorbidități pot dezvolta forme severe ale bolii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *