Skip to content
Opinii & Analize

De ce este Victor Ponta o amenințare și pentru Nicușor Dan la alegerile locale

Nu va fi o surpriză să-l vedem pe Victor Ponta candidând pentru Primăria București, după ce a anunțat că Pro România va avea candidați în Capitală. La prima vedere, Gabriela Firea pare cea mai dezavantajată de această situație.

Desigur că Victor Ponta nu vrea s-o lase pe Gabriela Firea să devină liderul PSD, în cazul în care va câștiga al doilea mandat, și să se poziționeze pentru alegerile prezidențiale din 2024. În viziunea generală, se consideră că primarul de București are șanse bune la alegerile prezidențiale, însă acest lucru e doar parțial adevărat. În afară de Traian Băsescu, toți ceilalți primari ai Capitalei nu au mai cunoscut nicio ascensiune politică, ba chiar au dispărut din atenția publică. Prin urmare, șansele de a trece de la Primărie la Cotroceni sunt foarte mici dacă privim statistica.

Dacă Victor Ponta va intra în cursa pentru Primăria București, atunci va avea șansa să exploateze toate neînțelegerile din jurul lui Nicușor Dan.

Victor Ponta poate câștiga voturi din două situații care nici măcar nu țin de campania lui:

1. Sunt oameni în USR-PLUS care nu-l vor pe Nicușor Dan câștigător la Primăria București. Dan Barna și Dacian Cioloș riscă să piardă alianța USR-PLUS dacă Nicușor Dan va deveni primar al Capitalei. Fără un partid în spate, Nicușor Dan nu va avea majoritate și nu va putea să facă nimic pentru oraș. Chiar și directorii de companii se schimbă tot pe baza majorității din Consiliu.

2. Sunt oameni în PNL care nu-l vor pe Nicușor Dan câștigător la Primăria București. În situația aceasta nu e vorba de rolul lui Nicușor Dan în partid, ci despre legăturile din teritoriu, iar o echipă a lui Nicușor Dan va strica multe socoteli ale baronilor și ale companiilor din București abonate la banii primăriei. În orice caz, Nicușor Dan nu este nici carismatic și nici pe placul electoratului PNL.

Victor Ponta apare ca o soluție de compromis în cursa pentru Primăria București. Cei care nu-l vor câștigător pe Nicușor Dan, de acum au o soluție de mijloc care îi ajută să stea cu conștiința împăcată. Nu votează nici cu Firea, dar nici cu Dan, iar Victor Ponta are oricum a treia șansă la victorie și nu poate strica socotelile din București.

De asemenea, Victor Ponta va colecta voturile tuturor celor nemulțumiți de administrația Firea. Chiar dacă pare un dezavantaj pentru Gabriela Firea, de fapt o ajută, pentru că aceste voturi nu vor merge la Nicușor Dan.

Într-o cursă doar cu Nicușor Dan și Gabriela Firea, cei din USR-PLUS și PNL vor fi obligați să voteze cu Nicușor Dan, iar electoratul PSD-Pro România nemulțumit de actualul primar va fugi spre Nicușor Dan.

Pro România și Victor Ponta urmăresc doar propriul lor interes și știu că vor fi mult mai puternici la negocieri dacă vor lua suficiente voturi la alegerile locale, ceea ce îi va ajuta și pentru alegerile parlamentare. Cert e că un al treilea candidat la Primăria București complică totul chiar și pentru Nicușor Dan, nu doar pentru Gabriela Firea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *