Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce evită Gabriela Firea dezbaterea cu Nicușor Dan. Sociologul Remus Ștefureac: E o tactică eronată

Facebook/Remus Ștefureac
" "

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, sociologul Remus Ștefureac, director INSCOP Research, a vorbit despre modul în care se defășoară campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie în municipiul București. Acesta spune că anul acesta campania electorală este una liniștită, afirmând că „nu cred că este vreo surpriză”, dar că se așteaptă o intensificare a dezbaterilor în ultimele 10 zile de campanie.

„În ultimele cicluri electorale ne-am obișnuit ca intensitatea dezbaterilor din campaniile electorale să se întâmple cât mai aproape de momentul alegerilor, deci în ultimele două săptămâni, și în special în ultima săptămână. 

" "
" "

Pe de altă parte, noi de la București vedem intensitatea mai mare sau mai mică a campaniei electorale din țară, însă în diverse localități unde chiar există o competiție e posibil să ne scape acestă intensitate”, a spus Remus Ștefureac, la Puterea Știrilor.

Cinci candidați cu notorietate, doar doi favoriți

Sociologul analizează și bătălia pentru București, unde competiția este ”cea mai vizibilă”, dat fiind că implică cel mai mare număr de alegători și cele mai mari bugete”.

„Într-adevăr, campania electorală din București nu este cea mai intensă, aici e o competiție destul de clară între doi candidați – Gabriela Firea și Traian Băsescu -, deși au mai intrat nume cu notorietate: vorbim de fostul președinte Traian Băsescu, sau de celebrul actor, liderul Partidului Verde, Florin Călinescu, care însă nu pot disloca rolul favoriților.

De asemenea, mai este și Călin Popescu Tăriceanu, însă nici dânsul nu performează electoral atât de mult astfel încât să disloce semnificativ din voturi și eventual să atace poziția unuia dintre cei doi principali candidați”, a adăugat sociologul.

Remu Ștefureac amintește și de lipsa dezbaterilor „ absolut necesare” între cei doi favoriți, în condițiile în care Nicușor Dan a solicitat 3 dezbateri 1 la 1 cu Gabriela Firea.

„Aceasta (Gabriela Firea- n.r.) ar dori o dezbatere, dar care să implice și alți candidați, evident, într-o strategie care să-i crească oarecum vizibilitatea candidaturii lui Traian Băsescu, cel care, ipotetic, ar rupe voturile de la Nicușor Dan.

Eu cred că ar fi nevoie de o dezbatere. Dacă am fi avut un tur doi ar fi trebuit să fie o dezbatere mai largă, însă fiind un singur tur, măcar să avem o dezbatere între primii doi clasați, bucureștenii au nevoie de o asemenea dezbatere, noi toți avem nevoie de o asemenea dezbatere, candidații au nevoie de o asemenea dezbatere”, a completat directorul INSCOP Research.

”Tactica eronată” a Gabrielei Firea

Sociologul consideră, de altfel, că refuzul Gabrielei Firea de a participa la o dezbatere electorală cu Nicușor Dan este o „tactică eronată”.

„În acest moment, conform datelor pe care le-am mai văzut, Gabriela Firea se află pe locul doi, însă nu este o distanță de nerecuperat. Prin urmare, dacă vrei să recuperezi voturi, evident că trebuie să intri în arenă, să te confrunți cu adversarul și, evident, îți asumi bunurile și riscurile unei asemenea dezbateri.

Ambii candidați au nevoie de aceasta dezbatere, chiar și Nicușor Dan, care nu este foarte vizibil, uneori are aceste conferințe de presă care trec de zona social media, dar pe media mainstream nu sunt foarte vizibile. Evident, e un deficit aici, deci și domnul Nicușor Dan are nevoie de această dezbatere , a conchis Remus Ștefureac.

Revenim cu materialul video.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *