Skip to content
Politică

De ce există șanse mici să vedem o alianță PNL-USR-PLUS pentru Primăria București

Inquam Photos / Octav Ganea

Pe scena politică de la București s-a vorbit despre o posibilă alianță PNL-USR-PLUS care să vină cu un candidat unic la Primăria București, astfel încât să aibă șanse mari să câștige funcția. Numai că toate aceste socoteli au fost date peste cap de căderea guvernului și ascensiunea politică a PNL, care în doar câteva luni a reușit o creștere rapidă. În același timp, USR a înregistrat o scădere care s-a văzut la alegerile prezidențiale. 

PNL va merge cu un candidat propriu și nu are de gând să facă un pas înapoi. Anunțul l-a făcut chiar Violeta Alexandru, președintele PNL București, precizând că PNL are nevoie de un candidat propriu. 

Modul în care muncim în acest moment în PNL București ne obligă să avem un candidat susținut de Partidul Național Liberal din interiorul echipei PNL”, a spus Alexandru, la Digi24. 

PNL testează mai multe nume din partid pentru Primăria București. Ludovic Orban a ieșit din cărți, preferând rolul de premier. Cele mai mari șanse le are Rareș Bogdan. Dacă în trecut fostul jurnalist nega vehement această candidatură, joi și-a schimbat discursul chiar dacă n-a recunoscut direct că ar fi dispus să-și asume candidatura. 

„Eu voi fi întotdeauna pompierul de serviciu acolo unde mi se cere, în orice loc din România sau din afară, dar cred foarte mult că colegii mei, sprijiniți fiind de Ludovic Orban pot să facă o figură excepțională. Dacă nu găsim o soluție sigură 100%, nu o să mă uit să vedem cum pierde partidul alegerile ca în 2016”, a precizat Rareș Bogdan. 

CITIȚI ȘI: Rareș Bogdan, candidat la Primăria București? „Voi fi pompierul de serviciu, nu o să mă uit cum pierdem alegerile ca în 2016”

Nicușor Dan și Vlad Voiculescu se luptă între ei

Nicușor Dan și Vlad Voiculescu au intrat într-o competiție și nu se bat pentru Primăria București, ci pentru a primi sprijinul alianței USR-PLUS. Alianță care în mod normal nu prea există, nici nu se știe cum își vor împărți locurile. 

Competiția aceasta, începută mult mai devreme, în septembrie 2019, favorizează outsider-ul. Dintre cei doi, Vlad Voiculescu este outsider-ul, fără experiență în bătălii electorale, în timp ce Nicușor Dan doar își arată limitele. 

Competiția din USR-PLUS nu face bine niciunui candidat pentru că poate provoca un conflict. Totuși, Nicușor Dan vrea să rămână candidat independent și acest lucru menține premisa că ar putea candida chiar dacă USR-PLUS vor decide să nu-i acorde sprijinul. O candidatură independentă a lui Nicușor Dan le-ar distruge orice șansă la victorie atât lui Vlad Voiculescu, cât și candidatului PNL. 

CITIȚI ȘI: Nicușor Dan vs. Vlad Voiculescu. Un război care poate exploda oricând după ce Moise Guran a pus paie pe foc

Războiul PNL vs. Gabriela Firea

PNL se implică într-un război cu actualul primar Gabriela Firea, mai ales de când partidul a ajuns la guvernare. Premierul Ludovic Orban, ministrul Florin Cîțu, ministrul Virgil Popescu, ministrul Violeta Alexandru sunt doar câteva personaje politice care au atacat-o pe Gabriela Firea în mod direct. 

Ludovic Orban: „Și România suferă pentru că inima României (n.r. București) a fost băgată aproape în stop cardiac de o administraţie incompetentă, coruptă care şi-a bătut joc de fiecare bucureștean în ultimii 12 ani.”, potrivit digi24.ro.

Violeta Alexandru: „Rămâne cum am stabilit: 5 luni! Şi scăpăm de această catastrofă care conduce acum, din greşeală, Bucureştiul!”, potrivit news.ro.

Dacă PNL și-a asumat un război direct cu Gabriela Firea este clar că nu vor renunța să aibă un candidat propriu. Rareș Bogdan încearcă să-l convingă pe Nicușor Dan să intre în PNL. Intrarea lui Dan în PNL l-ar scuti pe Rareș Bogdan de o eventuală candidatură. 

Nicușor Dan a refuzat momentan invitația lui Rareș Bogdan: „Putem să spunem că în acest moment nu iau în calcul această opțiune”, informează rfi.ro. Refuzul lui Nicușor Dan se bazează pe faptul că USR îl sprijină momentan, cum a declarat chiar el, însă ce se va întâmpla dacă USR-PLUS îl va alege pe Vlad Voiculescu. 

O victorie în București este o lovitură de imagine. Este primăria cu cel mai mare buget și cel mai mare număr de votanți. De asemenea, o eventuală victorie la Primăria București înseamnă o creștere a notorietății la nivel național și deschide ușile pentru multe alte funcții. 

Singura posibilitate de a avea un candidat unic al partidelor PNL-USR-PLUS este aceea ca USR-PLUS să renunțe la candidatul lor. Nici așa nu se știe dacă PNL are vreo intenție să meargă în alianță cu un partid care în sondaje se află la 10-11%. Probabil PNL consideră că au reușit să atragă multe persoane care în 2016 au votat în București cu USR. La alegerile europarlamentare și la alegerile prezidențiale, PNL a înregistrat rezultate foarte bune în București, ceea ce le dă speranța că se pot bate la victorie, chiar dacă USR-PLUS vor avea candidat. Nu în ultimul rând, a mai rămas foarte puțin timp la dispoziție și nu s-ar putea negocia între trei formațiuni politice. 

PNL nu uită că în 2016 se ruga de Dacian Cioloș să-i ajute în campania electorală și să candideze, iar fostul premier a refuzat propunerea. A venit 2020 când PNL refuză orice negociere cu USR-PLUS.  O alianță PNL-USR-PLUS la Primăria București are șanse mari să apară doar în Consiliul Local, după afișarea rezultatelor. 

 

2 comentarii la “De ce există șanse mici să vedem o alianță PNL-USR-PLUS pentru Primăria București

 1. La alegerile europarlamentare și la alegerile prezidențiale, PNL a înregistrat rezultate foarte bune în București, MANIPULARE . Digi 24 : USR-PLUS – 46.6%
  PNL – 15.1%
  PSD – 14.7%
  PMP – 8.4%
  ALDE – 5.6%
  PROROMANIA – 4.9%
  UDMR – 0.3%
  ALȚII – 4.4%

 2. La Prezidentiale a luat Dan Barna de la USR/PLUS in Bucuresti peste 25% sursa: AEP , scoruri record în Diaspora 28%, București 25%, Timiș 21%, Cluj 20%, Ilfov 19%, Brașov 18%, Iași 18% și Constanța 16%. Cele mai slabe rezultate le-a avut în Harghita 4%, Covasna 6%, Teleorman sub 7%, Olt și Mehedinți în jur de 7%. sursa : Europa Libera . NU asociati persoana KWJ de la prezidentiale cu scorul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *