Skip to content
Internațional

De ce îi atacă Turcia pe kurzii din Siria? Ambițiile lui Erdogan și ce socoteli au SUA, UE și Rusia

Black News
" "

Președintele turc Recep Erdogan a pornit atacul împotriva kurzilor din Siria în ciuda amenințărilor primite din partea SUA sau UE. Intervenția Turciei în nordul Siriei este un exercițiu politic al președintelui turc, într-un conflict istoric care datează de atâta timp și care are interesul de a trage un semnal de alarmă în regiune.

Pentru a înțelege acest conflict, trebuie să înțelegem mai întâi cine sunt kurzii, împotriva cărora Erdogan a pornit asaltul.

" "
" "

Kurzii sunt un grup etnic în Orientul Mijlociu care de-a lungul timpului a călătorit între mai multe state – Turcia, Siria, Irak, Iran sau Armenia. Kurzii au avut dintotdeauna visul de a-și forma un stat al lor și o națiune, crezând că acest lucru ar fi fost posibil după căderea Imperiului Otoman. Niciodată nu s-a pus problema formării statului Kurdistan sau a unei națiuni care să reprezinte acest grup etnic.

Conflictele dintre turci și kurzi sunt vechi și în principal au reprezentat terorismul pus la cale de către PKK (partidul muncitorilor din Kurdistan). În anii 80, PKK a încercat o mișcare separatistă în Turcia și a lansat numeroase atacuri împotriva societății și a statului turc. Atât Turcia, cât și SUA consideră PKK o organizație teroristă.

La mijlocul anilor 2000, s-a desprins YPG (Unitățile de Protecție a Kurzilor, o miliție care luptă în Siria împotriva islamiștilor). Între PKK și YPG există numeroase legături, iar acest lucru i-a determinat pe turci să considere că e momentul să atace kurzii din nordul Siriei pentru a nu le permite să se dezvolte acum când americanii au plecat.

De când YPG (sau SDF – Forțele Democrate Siriene – , după ce s-a aliat cu alte grupuri din Siria pentru a ține piept ISIS) au învins ISIS în nordul Siriei și au preluat controlul teritoriilor, puterea kurzilor a crescut foarte mult și alarmant pentru Turcia care s-a simțit amenințată. Pentru a evita o lovitură de stat sau să fie atacat, președintele Erdogan a preferat să fie el cel care lansează atacul împotriva kurzilor din Siria. Situația nu ar fi fost una pașnică dacă Turcia n-ar fi plecat la război, ci doar s-ar fi amânat un conflict pe care kurzii și-l doreau de mult timp. Kurzii ar fi vrut doar să mai tragă de timp pentru a obține sprijin și să atace Turcia, fiind cunoscute intențiile lor vechi de peste un secol de a forma un stat și o națiune.

SUA amenință Turcia

Retragerea trupelor americane din nordul Siriei face parte dintr-un plan al americanilor de a ne arăta cum va fi lumea dacă SUA încetează să mai joace rolul de jandarm al lumii, și totodată de a pune presiune pe statele membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare.

De data aceasta, SUA se află în relații bune atât cu kurzii, cât și cu turcii. De asemenea, Turcia este membră NATO. Numai că din 2015, coaliția condusă de americani a fost cea care a înarmat SDF (miliția kurzilor în Siria plus alte grupuri militare din Siria care au răpus ISIS) pentru a lupta împotriva Statului Islamic. Chiar SUA a precizat că fără ajutorul SDF nu ar fi fost posibilă doborârea Statului Islamic într-un timp atât de scurt. Aceste motive și multe altele, au dus la o prietenie între americani și kurzi, chiar președintele Donald Trump a declarat că SUA îi va sprijini pe kurzi și le va acorda „un ajutor financiar” în acest război cu Turcia.

Pentru că americanii sunt de partea kurzilor, președintele turc Erdogan n-a ezitat să discute cu președintele rus Vladimir Putin despre această operațiune în nordul Siriei, împotriva kurzilor. Momentan, Rusia a evitat să-și asume vreo poziție oficială, iar rușii ar prefera mai mult o incursiune sub acoperire, secretă, ascunsă de ochii lumii pentru a nu atrage noi sancțiuni financiare, pe care le plătește deja după experiența din Ucraina.

Americanii știu foarte bine despre legăturile Turciei cu Rusia și se tem că acest conflict ar putea favoriza chiar Rusia și ISIS, cei mai mari adversari. Totodată, și Iranul ar putea să joace un rol important în regiune. Pe de altă parte, UE este constrânsă să se uite la un conflict pe care îl arbitrează economic, așa cum a făcut de multe ori și să aștepte o eventuală decizie NATO.

Să nu uităm că în următorii 5 ani, Turcia va încerca să adere la Uniunea Europeană și visul liderilor europeni este acela de a-i atrage pe turci, cei care au o economie ce nu poate fi neglijată mai ales după Brexit. De altfel, atunci când Turcia și-a asumat rolul de a găzdui refugiați sirieni a negociat și aderarea la UE.

Războiul abia a început și nu se știe cum vor reacționa marile forțe ale lumii. Nordul Siriei este un câmp de luptă pe care se vor da bătălii. Războiul pornit de Erdogan are consecințe atât pe politica internă, cât și pe cea externă, arătând că Turcia este un stat care poate fi actor principal în regiune, iar acest lucru poate atrage sprijinul marilor puteri – ori SUA, ori Rusia.

Ce mutări va face Erdogan

Președintele turc știe că acum nu mai poate da înapoi deoarece ar fi un gest de slăbiciune și este nevoit să-și continue atacul.

În primul rând, va încerca să forțeze mâna americanilor și să-i determine să renunțe la sprijinul acordat kurzilor. Dar pentru SUA amenințarea kurzilor la adresa Turciei este un lucru bun, pentru că pot avea oricând un instrument la îndemână, mai ales dacă Turcia virează brusc și decisiv spre Rusia și Iran.

În al doilea rând, Turcia va pregăti un plan de rezervă cu Rusia. În această perioadă, rușii negociază cu statele UE acorduri comerciale, mai ales în privința energiei și totodată Rusia speră să scape de sancțiunile primite după atacurile din Ucraina. Un nou război va îngheța relațiile UE-Rusia. Și Vladimir Putin știe foarte bine că modelul Uniunii Europene este cea mai bună soluție pentru o Rusie aflată în degringoladă.

Cât despre kurzi – indiferent că se numesc PKK, SDF sau YPG – soarta lor este în mâinile marilor puteri. Dacă SUA va renunța să-i protejeze pentru a consolida relațiile cu Turcia, kurzii vor reveni sub controlul statului turc și vor suferi cea mai mare înfrângere a lor după ce au fost folosiți în războiul împotriva ISIS.

Cert este că președintele Turciei Recep Erdogan are nevoie de acest război mai ales în politica internă. Războiul – dacă va fi câștigat – îi va oferi mai multă putere și îl va ajuta să crească în sondaje, turcii fiind împotriva kurzilor și având în memorie numeroasele atacuri ale PKK.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *