Skip to content
Politică

De ce îi va fi greu lui Florin Cîțu să preia conducerea PNL în 2021. Ludovic Orban are alți inamici

Inquam Photos / George Calin
" "

Ascensiunea politică a lui Florin Cîțu se poate încadra la categoria – omul potrivit, la locul potrivit. Actualul premier al României a intrat în PNL și în politică în 2016, pe baza prieteniei pe care o are cu Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu. În acea campanie dezastruoasă din urmă cu mai bine de 4 ani, Alina Gorghiu îl punea pe listă la Senat pe Florin Cîțu, un personaj anonim. Actualul premier a crescut politic abia după ce Ludovic Orban a preluat conducerea PNL și de a atunci a început să critice fără oprire PSD, încât se poate spune că are o obsesie pentru PSD.

Florin Cîțu nu are în spatele său partidul și nici liderii care astăzi decid viitorul PNL. În schimb, se bucură de sprijinul Alinei Gorghiu și aceasta ar putea să-l ajute să-și facă drum spre toate grupurile de interese din PNL. Întotdeauna partidul îl urmează pe cel care are acces la banii statului și împarte beneficiile între toți membrii, nu e niciun secret. Teoretic, regula aceasta poate funcția în condiții normale. Practic, situația actuală din România va fi o uriașă piedică pentru ambițiile politice ale premierului.

" "
" "

Poate că Florin Cîțu nu va accepta să fie condus de la Camera Deputaților sau de la sediul PNL, însă nici nu poate să aibă inițiative în 2021. Chiar dacă premierul va elimina oamenii fideli lui Ludovic Orban, sperând că astfel are șanse spre șefia PNL, în curând se va trezi la realitate și se va confrunta cu nemulțumirile cetățenilor. Va spune că nemulțumiții sunt pesediști? Mulți nemulțumiți vor fi inclusiv din PNL.

Florin Cîțu este văzut ca un politician care preferă măsurile de austeritate atunci când o economie are probleme. Încă din primele săptămâni de mandat, a trecut la măsuri de austeritate care vor continua în 2021. Urmează perioada în care Comisia Europeană va începe să impună măsuri pentru reducerea deficitului. Ceea ce vedem acum e doar vârful icebergului.

Există un grup al nemulțumiților în PNL care va dori schimbarea lui Ludovic Orban, dar Florin Cîțu nu va fi capabil să profite de acest val. Sau poate s-o facă dacă acest grup chiar își dorește un PDL 2. Funcția de premier în România îngroapă cariere politice, pentru oricine ajunge acolo. Spre exemplu, în ultimii 8 ani de zile, România a avut 6 premieri. Doar Ludovic Orban s-a mai salvat parțial pentru că are majoritatea parlamentară, însă ceilalți au dispărut de la vârful politicii românești.

Ludovic Orban nu se teme de Florin Cîțu pentru că măsurile de austeritate îl vor transforma pe premier într-un politician criticat dur de cetățeni. Își va pune PNL viitorul în mâinile unui politician care va deveni ținta tuturor atacurilor politice? PNL ar trebui să știe prea bine ce se întâmplă când un premier al austerității preia conducerea partidului, deoarece au deja cazul Emil Boc și PDL.

Oamenii care vor dori conducerea PNL sunt cei care astăzi stau în umbră și îl lasă pe Florin Cîțu să-și scufunde cariera. E doar o chestiune de timp până când actualul premier va fi schimbat. Contextul politic, social și economic nu-i dau șanse să reziste pe termen lung. Și-a asumat o misiune dificilă, iar un politician precum Ludovic Orban știe că Florin Cîțu are șase mici să se salveze.

Premierul trebuie să aibă grijă cum își alege inamicii în această perioadă, pentru că aceștia vor fi cei care îl vor da jos la primul val puternic de nemulțumiri din partea cetățenilor. Criza economică va afecta România, chiar dacă Florin Cîțu spunea anul trecut că „economia va exploda în 2021”. Când avem un deficit de circa 9%, o datorie externă care a crescut cu 10% din PIB doar într-un singur an, nu ne putem aștepta decât la măsuri de austeritate. Spre deosebire de Italia sau Spania, afectate și ele de criza economică provocată de pandemie, România nu are forța economică să vireze bani direct spre buzunarele cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *