Skip to content
Politică

De ce INTERVINE Dragnea în RĂZBOIUL pentru şefia ALDE. CULISELE conflictului Tăriceanu-Constantin EXCLUSIV

De-a lungul ultimelor două săptămâni, Liviu Dragnea s-a implicat în mod premeditat, din ce în ce mai intens, în luptele subterane pentru conducerea ALDE, şeful PSD transformându-se într-un susţinător înflăcărat al grupării coordonate de liderul Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în detrimentul facţiunii controlate de vicepremierul Daniel Constantin.

Surse de la vârful PSD au dezvăluit, în exclusivitate pentru PSnews.ro, motivul implicării lui Dragnea în războaiele colegilor de guvernare: şeful pesediştilor este îngrijorat de eventualitatea ruperii ALDE – cu atât mai mult cu cât disensiunile dintre Tăriceanu şi Constantin au ajuns la paroxism –, context în care social-democraţii ar risca să piardă majoritatea parlamentară şi, pe termen lung, chiar şi frâiele guvernării.

Spaime pesediste

Totodată, Liviu Dragnea şi apropiaţii săi (mari amatori de teorii conspiraţioniste) suspectează că preşedintele Klaus Iohannis şi PNL i-ar putea „lucra” la ALDE, adâncind strategic tensiunile fratricide, prin oferte politice tentante şi jocuri de culise, pentru a perturba definitiv majoritatea PSD-ALDE. Secretarul general adjunct al social-democraţilor – l-am numit pe Codrin Ştefănescu – este unul dintre promotorii acestui scenariu.

Învăţăturile lui Dragnea către colegul său Tăriceanu

Aceste scenarii şi supoziţii (vehiculate obsesiv în spatele uşilor închise ale Kiseleff-ului) l-au făcut pe Liviu Dragnea să ia poziţie şi să intervină direct în conflictul pentru şefia ALDE, atât prin intermediul unor discuţii discrete cu Tăriceanu – pe care, potrivit surselor PSnews, l-a sfătuit să acapareze, rapid, întreaga putere a grupării –, cât şi prin avertismente lansate la adresa lui Constantin, în cadrul şedinţelor coaliţiei de guvernare, căruia i-a imputat în mod explicit că ar periclita echilibrul majorităţii PSD-ALDE.

Capcană pentru Constantin

În realitate, exercitând presiuni repetate în vederea „soluţionării rapide” a conflictului din ALDE, Dragnea face în mod conştient jocurile lui Tăriceanu, care intenţionează să impună convocarea Congresului formaţiunii cât mai repede (preferabil, imediat după Paşte), pentru a nu-i da timp lui Constantin să-şi coaguleze fidelii. De partea cealaltă a baricadei, vicepremierul doreşte ca forul suprem să fie organizat abia la toamnă, pentru a câştiga timpul necesar fortificării reţelelor din teritoriu. De asemenea, Constantin vrea alegeri „de jos în sus”, începând cu deciderea preşedinţilor de filialele, în timp ce Tăriceanu mizează pe o înscăunare rapidă urmată de ascunderea scandalului intern sub preş.

Un parteneriat plin de suspiciuni

E limpede că Dragnea nu îl susţine pe Tăriceanu pentru că l-ar considera simpatic, ci doar din raţiuni strategice privitoare la stabilitatea şi la viitorul coaliţiei de guvernare. De altfel, încă din 2014, Dragnea l-a perceput pe Tăriceanu (la acea vreme, aflat în tandreţuri politice cu Victor Ponta) drept un rival la funcţia de premier, demnitate pe care şeful PSD a dorit-o întotdeauna. Ulterior, după ce Victor Ponta şi Gabriel Oprea au ieşit din peisaj, parteneriatul Dragnea-Tăriceanu a căpătat o continuitate politică firească, care însă nu a fost lipsită, niciodată, de suspiciuni reciproce.

Dragnea despre Constantin: „Un fel de Ponta de la ALDE”

Potrivit surselor citate, Dragnea îl consideră pe Constantin „un fel de Ponta de la ALDE”, ceea ce spune multe despre optica şefului PSD (pentru care „pontismul” rămâne o acuzaţie predilectă. Reamintim că, în ianuarie, supărat că Daniel Constantin l-a contrazis, indirect, susţinând introducerea cotei progresive, în dauna celei unice, aplaudate de şeful PSD, Liviu Dragnea i-a transmis, vizibil nervos: „Ar trebui să vorbească despre problemele de la Mediu. Asta e tema lui!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *