Skip to content
Politică

De ce l-a contrazis public Klaus Iohannis pe Florin Cîțu în ceea ce privește măsurile de relaxare? Trei explicații pentru gestul președintelui

news.ro

Săptămâna trecută premierul Florin Cîțu anunța o relaxare a restricțiilor în țară. Premierul se declara optimist în ceea ce privește ritmul în care decurge vaccinarea și declara triumfător că „​România se relaxează la 1 iunie”. Declarațiile premierului au fost contrazise, spre stupoarea tuturor, în aceeași zi chiar de către șeful statului. Klaus Iohannis a ieșit în fața camerelor la Palatul Cotroceni și a anunțat, aparent fără știrea premierului, că din data de 15 mai se renunță la purtarea măștii în aer liber. Purtarea măștii nu mai era obligatorie în aer liber pentru nimeni peste doar 2 zile, nu peste 2 săptămâni așa cum declara premierul cu puțin timp înainte. Întrebarea care se află pe buzele tuturor de atunci este: de ce Klaus Iohannis l-a contrazis pe Florin Cîțu în văzul tuturor?

Motivele contradicției dintre Iohannis și Cîțu

Un motiv aparent care ar putea sta la baza contradicției dintre premier și președinte ține de evoluția situației epidemiologice din țară. În ziua în care președintele a făcut anunțul, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) raporta 953 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 și 75 de decese. Așadar vorbim de un număr de sub 1000 de infectări zilnice. Totuși, cu o zi înainte, GCS raporta cifre similare, respectiv 930 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 și 98 de decese. De la începutul lunii aprilie, România se afla pe o pantă descendentă. Nu putea oare președintele să își aleagă o altă zi în care să anunțe relaxarea? Nu putea să se coordoneze cu premierul astfel încât să nu se ajungă la o contradicție publică? Decizia președintelui de a face anunțul exact în ziua în care și premierul a vorbit despre relaxare este așadar din acest punct de vedere discutabilă.

Celalalt motiv pentru care președintele s-a grăbit să facă anunțul privind relaxarea măsurilor în România, fără să mai țină cont de declarațiile premierului făcute în aceeași zi, este unul politic. Unul dintre beneficiarii direcți ai pandemiei de coronavirus a fost AUR. Exponenții populismului de extremă dreapta de la noi au capitalizat politic de pe urma pandemiei, poziționându-se în zona teoriilor conspiraționiste și alimentând un discurs al urii, conspiraționist și cu potențial de pericol pentru sănătatea cetățenilor. Reprezentanții AUR au fost cei care au organizat proteste împotriva măsurilor de prevenție luate de autorități, cățărându-se pe valul populist care a cuprins toată Europa. Mișcarea celor de la AUR a produs dividende. Un sondaj recent arăta că formațiunea lui George Simion s-ar plasa în acest moment pe locul al treilea în opțiunile de vot ale electoratului, în spatele PNL și în fața celor de la USRPLUS. Prin urmare, anunțul președintelui Iohannis ar putea fi citit în această cheie. Este posibil ca datele sondajului să le fi parvenit celor de la Palatul Cotroceni și ele să fi stârnit neliniște. Anunțul președintelui ar putea diminua așadar influența politică a populiștilor de la AUR care a tot crescut pe fondul pandemiei și al restricțiilor. De altfel, AUR a încercat să își asume victoria în contextul ridicării restricțiilor, Simion prezentând decizia președintelui printr-o optică personală, potrivit căreia Klaus Iohannis ar fi cedat în fața presiunilor venite dinspre reprezentații AUR și ai protestatarilor. Mai degrabă Klaus Iohannis a înțeles că nu poate continua să ofere capital politic celor de la AUR și ales mai devreme să ridice restricțiile.

Cu toate că această perspectivă poate explica graba președintelui și decizia de a ridica restricțiile, ea nu explică de ce președintele nu l-a anunțat pe premierul Florin Cîțu cu privire la propriile intenții, lăsându-l practic în offside. Explicația ar putea fi tot una politică, dar de data aceasta fiind plasată la nivelul jocurilor interne din PNL. Liberalii așteaptă un congres în lunile următoare în urma căruia se va decide conducerea partidului. Bătălia se dă între Ludovic Orban și Florin Cîțu. Acesta din urmă obținuse un avantaj important în ultima vreme. Același sondaj care dădea AUR pe locul al treilea, arăta că Florin Cîțu se bucură acum de mai multă popularitate decât Ludovic Orban și Klaus Iohannis la un loc. Lucrul acesta nu ar trebui să îl deranjeze prea mult pe Klaus Iohannis care la urma, urmei nu va mai putea candida pentru încă un mandat la Cotroceni, dar pentru Ludovic Orban ar putea fi cu adevărat deranjant. La urma urmei cine va câștiga șefia partidului, va avea șanse mari să fie nominalizat pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2024. În egală măsură e nevoie ca acest candidat să fie văzut bine de către populație. Florin Cîțu începe să se profileze drept un candidat puternic, iar în proces influența și imaginea președintelui Iohannis și a actualului președinte al PNL, Ludovic Orban să fie știrbite. Este posibil ca președintele să fi hotărât să îi mai taie din elan premierului, lăsându-l în offside în ceea ce privește măsurile de relaxare. Președintele i-a demonstrat premierului că nu el decide când vor fi introduse măsurile de relaxare, trimițându-l în bancă. Cîțu a încasat o mică umilință publică, iar Iohannis a demonstrat că el se află la conducere de fapt.

Toate acestea ar putea constitui explicațiile pentru decizia președintelui de a-l contrazice pe premierul Cîțu și de introduce mai devreme măsurile de relaxare în țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *