Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce mai este nevoie de UDMR într-un Guvern PNL-PSD? Nu modificarea Constituției este argumentul

Inquam Photos / Octav Ganea

Nu era nevoie de UDMR în Guvernul acesta, spune Cristian Pîrvulescu. Invitat la Puterea Știrilor, politologul susține că, de fapt, cooptarea UDMR  în viitorul Guvern a fost gândită în ideea că fiecare dintre cele două mari partide are nevoie de UDMR în cazul în care celălalt părăsește guvernarea.

„E vorba despre lipsa de încredere”, este de părere Pîrvulescu. „Nu cred că modificarea Constituției este argumentul, ci faptul că fiecare dintre cele două mari partide n-are încredere în celălalt și vrea să aibă o alternativă pentru un Guvern minoritar cu celălalt partid”, mai adaugă acesta.

„Nu am auzit de la niciunul dintre lideri argumentul pentru care este nevoie de al treilea partid în această coaliție. În știința politică vorbim de mai multe tipuri de coaliție, dar ca să simplific vorbim de 3. Coaliția minimal câștigătoare, care e formată din cel mai mic număr de partide necesare pentru a forma o majoritate. În cazul nostru, coaliția minimal câștigătoare era PNL-USR-UDMR. Vorbim de marea coaliție, așa cum a funcționat în Germania în câteva rânduri, adică o coaliție formată din cele două mari partide care au diferențe ideologice importante. Și mai există coaliția super dezvoltată, o coaliție formată dintr-un număr mai mare de partide decât cel necesar, dar această coaliție nu funcționează decât în criza grave de regim, n-avem așa ceva. De ce UDMR face parte din această ecuație?

Nu era nevoie de UDMR în Guvernul acesta, dar știți de ce face parte? Pentru că fiecare dintre cele două mari partide are nevoie de UDMR în cazul în care celălalt părăsește guvernarea. De fapt, e vorba despre lipsa de încredere. Am încercat să formulez o ipoteză, am lansat-o și în spațiul public, și anume că e o majoritate constituțională care urmărește să modifice Constituția. Am stat și am ascultat așteptând să aud ceva despre modificarea Constituției. În afară de niște voci răzlețe, din UDMR n-am auzit nimic. N-am auzit nicio propunere concretă legată de modificarea Constituției, deci nu cred că modificarea Constituției este argumentul, ci faptul că fiecare dintre cele două mari partide n-are încredere în celălalt și vrea să aibă o alternativă pentru un Guvern minoritar cu celălalt partid”, a declarat Cristian Pîrvulescu, la Puterea Știrilor.

UDMR vrea Guvern „cât mai rapid”

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, consideră că trebuie să se facă un compromis pentru a depăşi această fază a discuţiilor în formarea unui nou Guvern, în opinia sa nefiind nicio problemă dacă premier ar fi Florin Cîţu sau Marcel Ciolacu, însă că cei doi trebuie însă să se accepte unul pe celălalt, mai ales dacă se merge pe varianta unei rotaţii o dată la 6 luni.

„Suntem în competiție cu timpul, nu unii cu alții, și aici eu săptămâna trecută am zis să vedem când putem să intrăm în Parlament cu programul de guvernare și cu lista de guvern. Au spus că vom încerca în această săptămână. Nu ar trebui să amânăm prea mult. Sper ca săptămâna următoare se va întâmpla. Avem lucrurile despre care am vorbit și nevoia de rectificare.

Eu încerc să le explic colegilor mei că, dacă nu depăşesc această fază a discuţiilor, atunci şi această coaliţie, mai repede sau mai târziu, va intra în impas. (…) Cineva trebuie să facă compromisul necesar ca să depăşim această fază a discuţiilor – mai puţine orgolii, un ego un pic mai mic – şi atunci se rezolvă. Dacă vrem să repetăm „filmul” din 2021, unde preşedintele PNL-ului stătea în Parlament, premierul era în Guvern şi a fost o luptă foarte urâtă pentru putere, se va repeta acelaşi „film”, pentru că logica spune: „premierul trage spre el, dacă nu este preşedintele partidului, toate forţele din partid”. (…) Eu pot să lucrez şi cu Florin Cîţu, şi cu Marcel Ciolacu, pot să lucrez cu cine vine din partidul cu care sunt în coaliţie, dar nu e treaba mea să impun sau să exclud pe unii şi să includ pe alţii. Preşedintele partidului trebuie să fie în Guvern, fiindcă e bine să luăm deciziile foarte repede, nu să te întorci la preşedintele de partid să-l întrebi dacă este sau nu de acord”, a explicat liderul UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *