Skip to content
Politică

De ce majoritatea românilor nu cred că actualii politicieni pot gestiona o criză economică? Sociolog: „Dacă nu performează, poziția e destul de fragilă”

Inquam Photos / Octav Ganea

Un sondaj recent realizat de Avangarde arată că 14% dintre români cred că liderul PNL, Nicolae Ciucă, este pregătit să gestioneze o eventuală criză economică. Totodată, 13% cred același lucru despre Marcel Ciolacu (PSD), 3% despre Cătălin Drulă și 2% despre George Simion (AUR). Surprinzător este faptul că 38% sunt de părere că nici unul nu este pregătit să gestioneze o eventuală criză, în timp ce 30% nu știu sau nu răspund.

În acest context, sociologul Dan Jurcan a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre rezultatele acestui sondaj. În viziunea sa, Nicolae Ciucă are o imagine ușor mai bună din două motive: lipsa erodării politice, Nicolae Ciucă fiind nou în politică, și faptul că acesta provine din rândurile Armatei Române, instituție care se bucură încă de un nivel ridicat de încredere. Pe de altă parte, este relevant faptul că majoritatea respondenților nu au de fapt încredere în nici unul dintre liderii actuali, în contextul unei foarte posibile crize economice, iar acest lucru poate fi pus pe seama faptului că aceștia nu au în CV-ul lor un profil economic solid.

Dan Jurcan, sursa: Inquam Photos / George Călin

 

„În realitate, în scenariul destul de probabil al unei crize economice, vedem că aproape 40% declară că niciunul din liderii actualelor partide parlamentare nu ar fi în stare să gestioneze o criză economică și aproape 1 din 3 respondenți declară că nu pot răspunde, ceea ce semnifică , pe de o parte, că nu există încredere în actualii lideri politici pentru că nu au în CV-ul lor un profil economic solid, așa cum l-a avut Stolojan de exemplu sau, pe de altă parte, că nu pot proba deocamdată competența de gestionare a unei astfel de crize ceea ce duce la imposibilitatea unei evaluări.

E greu de spus că, în percepția publicului care a făcut totuși o evaluare, Nicolae Ciucă e mai bine pregătit să gestioneze o astfel de criză decât Marcel Ciolacu. Diferența dintre ei e în marja de eroare, dar e clar cei doi lideri sunt relativ la egalitate pe acest indicator (14% vs.13%), în condițiile în care PSD depășește cu mult PNL în intențiile de vot (35% vs.22%). Ce ne spune acest lucru? Că Marcel Ciolacu e cotat prin raportare la scorul partidului mai jos decât Nicolae Ciucă. Să nu uităm că cei doi lideri și-au propus la un moment dat o rocadă, prin care poziția de premier să treacă de la PNL la PSD undeva în 2023.

Dintr-o altă perspectivă, poate că e normal ca Nicolae Ciucă să aibă o imagine ușor mai bună pentru că nu este erodat politic. Fiind mai nou în politică, nu este asimilat cu politicienii tradiționali și este perceput altfel deocamdată. Fiind un fost militar de rang înalt a împrumutat simbolic din imaginea armatei care este una dintre instituțiile care se bucură de ce a mai mare încredere. Însă e clar că ușor, ușor se va ridica și acest văl magic al fostului militar ajuns politician, dedicat exclusiv interesului național. Scandalul plagiatului și hărțuirea Emiliei Șercan a făcut suficiente valuri ca să ridice un semn de întrebare. În plus, Ciucă nu e Brătianu. A ajuns șef al PNL pe ușa din dos, impus mai degrabă de Cotroceni pe fondul unui alt gest de uzurpare politică prin care Orban a fost înlocuit cu Cîțu. Cam aici suntem. Pe scurt, dacă nu performează, poziția lui Ciucă e destul de fragilă. Pentru că așa cum a fost impus, tot așa va fi dat și jos. Iar Rareș Bogdan îi va fi mereu aproape, așa cum i-a fost și lui Cîțu”, a precizat sociologul pentru PS News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *