De ce milioane de americani le cedează companiilor energetice controlul asupra electrocasnicelor din locuințe

Sursa foto: Captură video

În urmă cu un an, în septembrie 2023, într-una din ultimele zile ale unui val de caniculă extremă, fără precedent, aparatele de aer condiționat din Texas, funcționând la capacitate maximă, amenințau să ″doboare″ rețeaua electrică din statul american, moment în care operatorul statal de transport și sistem a declarat stare de urgență energetică, cerându-le texanilor să-și reducă consumul între orele 18 și 21, scrie Washington Post.

Ada Garcia, locuitor din Houston, nu a trebuit să se deplaseze până la termostat pentru a răspunde la apel. Distribuitorul său local de energie i-a oprit de la distanță aerul condiționat de 9 ori în acea zi, ca parte a unei strategii de menținere a adecvanței rețelelor din întreaga țară, care se confruntă toate cu un boom al consumului de energie și cu majorarea ponderii producției impredictibile a eolienelor și fotovoltaicelor în totalul generării de electricitate.

Garcia s-a înscris într-un astfel de program, despre care Profit.ro a mai scris aici și aici, prin intermediul furnizorului său de energie, Octopus Energy, în schimbul primirii unui discount pe facturile lunare de consum de curent electric.

Atunci, în Texas, Octopus și alte companii energetice au oprit sau dat mai încet aparate de aer condiționat, au întrerupt încărcări de mașini electrice și au pornit baterii de prosumatori. În plus, au plătit magazine, centre de date și clădiri de birouri pentru ca acestea să-și stingă becurile, să-și oprească aparatele de aer condiționat și să-și încetinească computerele.

În acest fel, a fost obținută o reducere de totală cu 2.600 MW a cererii de energie (echivalentul unei centrale nucleare de mari dimensiuni), într-un moment critic, în care rețeaua se afla în criză.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: