Călin Georgescu, candidatul suveranist care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a lansat în spațiul public nu doar informații controversate, precum sucurile care conțin nanoboți, ci și unele cât se poate de false, cu scopul de a convinge cât mai mulți votanți.
Printre acestea se numără și alocația pe care statul român o plătește unui copil din Ucraina.
„Știți cât costă o alocație pentru un copil din Ucraina? Ce îi oferă România, statul român? Vă spun eu – 3.700 lei, iar pentru un copil român costă 248 lei aceeași alocație, la aceeași vârstă” a declarat Călin Georgescu la o emisiune TV.
Fragmentul de mai jos a fost postat și pe unul dintre conturile sale de tik-tok, unde s-a viralizat rapid și a generat numeroase mesaje de ură la adresa refugiaților din Ucraina.
Informația lansată în spațiul public de Călin Georgescu este însă una 100% FALSĂ! Iată și de ce:
La începutul lui 2022, un val de refugiați din Ucraina a ajuns și în România. Mulți dintre ei au fost nevoiți să se stabilească la noi din cauza războiului cu Rusia, iar statul român a trebuit să ia măsuri pentru a-i ajuta.
În fapt, întreaga Uniune Europeană a implementat măsuri temporare de sprijin, având în vedere că agresiunea militară a dus la un aflux de milioane de oameni care au căutat refugiu în UE și în Republica Moldova.
În 4 martie 2022, UE a activat directiva de protecție temporară. Obiectivul acesteia era de a reduce presiunea asupra sistemelor naționale de azil și de a permite persoanelor strămutate să se bucure de aceleași drepturi în toate țările UE. Aceste drepturi includ: rezidența, accesul la piața muncii și locuințe, asistență socială, asistență medicală, acces la educație și tutelă legală pentru copiii veniți din Ucraina.
De asemenea, UE oferă sprijin financiar statelor membre care găzduiesc refugiați, pentru a se asigura că au resurse suficiente ca să acopere nevoile de locuințe, educație și asistență medicală, potrivit factual.ro
Până în acest moment, UE a acordat fonduri în valoare de 17 miliarde de euro statelor membre, pentru sprijinirea acestei cauze.
Alocația de stat
Potrivit legii 61/1993, alocația pentru copii trebuie indexată anual cu rata medie a inflației, începând cu anul 2023.
Astfel, în 2024, alocațiile au ajuns la 292 de lei pe lună (de la 256 de lei în 2023) pentru copiii cu vârsta peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale. Copiii cu dizabilități primesc, în 2024, o alocație de 719 lei.
În legea 61/1993 privind alocația de stat se menționează și că de acest sprijin financiar beneficiază și copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți în România, dacă locuiesc împreună cu părinții. Deci, în aceste condiții, primesc alocație doar copiii ai căror părinți depun actele pentru rezidență în România.
Nu se precizează, însă, nimic specific despre copiii ucraineni.
Proiect de lege pentru acordarea de alocații copiilor ucraineni
Propunerile de acordare a alocației pentru copiii ucraineni au apărut în vara lui 2023, când niște parlamentari USR au inițiat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind alocaţia de stat pentru copii nr. 61/1993.
În expunerea de motive, parlamentarii au remarcat că, în contextul războiului ruso-ucrainean, copiii ucraineni ajunși în România sunt „excluși de la obținerea alocației de stat, deși toate celelalte categorii (precum protecția specială) oferă beneficiul de acordare a alocației”.
Ei au evidențiat că, având în vedere numărul mare de copii cu protecție temporară în România, ar fi nevoie de o reglementare care să ofere cadrul legislativ pentru ca aceștia să beneficieze de alocația de stat.
Inițiatorii propuneau ca articolul 4 din lege să fie modificat în așa fel încât alocația de stat să fie acordată și „pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecție temporară privind azilul în România”.
În prezent, în legea privind alocația de stat, la alineatul 3, articolul 4, se precizează că sprijinul financiar se alocă doar pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecție specială.
În proiectul de lege nu se menționează cuantumuri noi ale alocațiilor de stat care ar putea fi oferite copiilor ucraineni, dar scrie că acestea ar fi plătite în „cuantumurile prevăzute la articolul 3” din lege, adică aceleași sume oferite și copiilor români.
Cu toate acestea, proiectul de lege este blocat, aflându-se în prezent la Camera Deputaților pentru dezbatere. Propunerea legislativă a primit un punct de vedere negativ din partea Guvernului, potrivit căruia acordarea unei alocații de stat copiilor ucraineni nu este justificată, în contextul în care aceștia pot beneficia de sprijin dacă au reședința în România.
În punctul de vedere al Guvernului se precizează că în prezent „pentru copiii cetățenilor străini, inclusiv pentru copiii cetățenilor ucraineni, se acordă o alocație de stat doar dacă aceștia au domiciliul sau reședința în România, stabilite în condițiile legislației române”. Doar copiii cu statut de refugiat, care nu sunt ocrotiți de părinți, pot beneficia în prezent de alocație de stat, în acest context (art. 20 din legea 122/2006)
Alte fonduri acordate ucrainenilor în România
Pe lângă cele menționate mai sus, România mai acordă sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană refugiaților din Ucraina. Conform OUG 15/2022, cu modificările pentru anul curent, familiile și persoanele singure beneficiază de o sumă forfetară lunară, dar pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive.
Potrivit legii, banii se acordă din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, în baza Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului European, care prevede că „toate eforturile statelor membre de a respecta obligațiile care decurg din prezenta decizie vor fi sprijinite financiar din fondurile Uniunii”.
Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare s-au stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, sumele se acordă în felul următor:
– 750 de lei/lună pentru o persoană singură sau 2.000 de lei/lună pentru o familie, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare
– 600 de lei/lună se acordă pentru fiecare persoană pentru acoperirea cheltuielilor de hrană
Așadar, o singură persoană poate să primească suma de 1.350 lei pe lună, în perioada menționată, iar o familie formată din doi părinți și un copil poate să primească 3.800 de lei, pentru mâncare și cazare. Aceasta este o sumă apropiată de cea menționată de Diana Șoșoacă, însă se acordă pentru o familie întreagă, nu pentru un singur copil. În plus, este important de menționat că fondurile pentru cazare ajung, în realitate, tot la cetățenii români, care sunt de acord să primească familiile de ucraineni.
Pentru a putea beneficia de banii de la statul român în prima lună (din cele maximum patru luni pentru care se acordă ajutorul), solicitanții trebuie să depună o cerere la autoritatea administrației publice locale de pe raza localității în care vor să locuiască și copia permisului de ședere. Dacă vor să beneficieze de ajutorul financiar și în următoarele trei luni, aceștia trebuie să fie încadrați în muncă pe teritoriul României, să fie înregistrați la una dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau să aibă venituri din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală.
De asemenea, dacă solicitanții au copii minori, un alt criteriu este ca aceștia să fie înscriși în grupe/clase de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar.
Concluzie
Copiii ucrainenilor aflați în România nu primesc alocație de stat decât dacă au domiciliul sau reședința în țara noastră sau dacă au statut de refugiat, fiind lipsiți de ocrotirea părinților. Așadar, unui refugiat minor din Ucraina statul plătește aceeași alocație ca și pentru un copil român, nu de zece ori mai mare așa cum a mințit, cu bună știință, Călin Georgescu, doar pentru a stârni o emoție din care a și beneficiat la votare.
Și Diana Șoșoacă a susținut același lucru acum câteva luni
Interesant este, însă, că aceeași informație falsă a fost distribuită și de către Diana Șoșoacă.
Într-o intervenție live pe pagina de Facebook, pe 9 iulie, Diana Șoșoacă a susținut că statul român oferă alocații mai mari copiilor ucraineni, decât copiilor români:
„Nu ne-am săturat că le dăm beneficii peste beneficii ucrainenilor care vin în România. Nu ne-am săturat că le dăm copiilor lor 3700 lei pe lună în loc să le dăm tot 250 lei cât se dau copiilor noștri”. (min 38:58).
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News