Skip to content
Opinii & Analize

De ce Mircea Diaconu poate fi un câștig pentru Viorica Dăncilă în turul doi

marius constantin
" "

Mircea Diaconu este unul dintre candidații cotați cu șanse să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale, deși pe scena politică nu are notorietatea Vioricăi Dăncilă sau a lui Dan Barna. Mircea Diaconu este sprijinit de un partid în ascensiune – Pro România – și unul care nu mai e deloc în cea mai bună formă a sa – ALDE. 

Ruptura din interiorul Pro România va afecta întreaga campanie a lui Mircea Diaconu, iar cea care va culege roadele acestui scandal va fi exclusiv Viorica Dăncilă. 

" "
" "

Rolul Pro România pe scena politică a fost acela de a absoarbe voturile pe care le-a pierdut PSD în ultimii ani de guvernare. Pro România voia să fie un partid-burete, așa cum a fost în trecut UNPR. PSD este în scădere cu ochiul liber și pentru a nu încuraja PNL sau USR-PLUS, Pro România a venit și a furat imediat din voturile pierdute de PSD. O socoteală simplă care le-a adus un scor bun la alegerile europarlamentare. 

Mircea Diaconu este candidatul care n-a atacat-o pe Viorica Dăncilă, arătând că nu caută o bătălie cu actualul președinte PSD și că pune tunurile pe președintele Klaus Iohannis. În acest context, doar el și Viorica Dăncilă l-au atacat pe președintele statului, în timp ce Dan Barna n-a făcut-o deloc, ci preferă să-și lase trompeta – Andrei Caramitru – să vorbească în locul său.  

Între timp, PSD are libertatea în această campanie electorală să-și refacă bazinul electoral departe de atenția publică. PSD are mai mult o campanie a partidului decât a candidatului. Sunt prezentate realizările PSD la guvernare și tot ceea ce ar vrea să mai facă PSD, iar Viorica Dăncilă apare în plan secund. Cu imaginea publică deja compromisă, Dăncilă nu poate fi o locomotivă pentru PSD în această campanie electorală. 

Baronii și primarii PSD sunt cei mai importanți pentru viitorul partidului deoarece ei pot măsura intenția de vot a cetățenilor și pot prezenta din ușă în ușă programul de guvernare. Dar aceștia n-au tras mereu pentru candidatul PSD sau n-au făcut-o suficient. Recent, Liviu Dragnea a fost trădat chiar de baronii PSD din teritoriu, care au încercat să-l dea jos de atâtea ori.

Dacă Mircea Diaconu se dovedește un adevărat „burete” pentru primul tur și reușește să treacă de pragul de 10%, atunci în turul al doilea va fi un mare câștig pentru Viorica Dăncilă. Chiar dacă șansele ei la victorie sunt în continuare foarte reduse, măcar va putea să obțină un scor rezonabil în turul al doilea. Creșterea lui Mircea Diaconu în sondaje – deși trebuie să precizăm că și înainte de europarlamentare Pro România avea niște cifre extraordinare, cu mult peste ceea ce au obținut la vot – nu poate decât să fie motiv de bucurie pentru Viorica Dăncilă. 

De asemenea, acest lucru îi va oferi lui Victor Ponta avantajul să negocieze cu PSD pentru turul doi, în cazul în care va intra Viorica Dăncilă. Iar dacă va intra Mircea Diaconu, atunci câștigul lui Victor Ponta va fi și mai mare, numai că în cazul acesta șansele nu sunt deloc de partea lor. 

PNL trebuie să fie foarte atent la cum se mișcă Pro România-ALDE la prezidențiale deoarece totul va fi o simulare pentru alegerile din 2020, adevărata miză politică. Fotoliul de la Cotroceni mai are doar un impact de imagine, fiind mai mult un premiu de consolare. Un rezultat bun al Pro România-ALDE ne va arăta posibilitatea unei alianțe cu PSD la locale și parlamentare, într-o încercare de a reveni la guvernare. 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *