Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce moțiunea de cenzură va fi un eșec. Politologul Cristian Pîrvulescu, vești proaste pentru PSD

Inquam Photos / Ilona Andrei

Invitat la emisiunea Puterea Știrilor, politologul Cristian Pîrvulescu a declarat că moțiunea de cenzură anunțată de social-democrați nu va trece de votul Parlamentului. Acesta este de părere că nimeni din interiorul PNL, USRPLUS sau UDMR, nu are intenția să dărâme acest Guvern.

„PSD depune moțiune de cenzură, chiar dacă nu are șanse să treacă, pentru că în acest își întărește imaginea în rândul opiniei publice. Este o tradiție a partidului, deși dacă ne uităm peste numărul moțiunilor de cenzură, PNL a depus mai multe. În felul acesta poate să atace anumite probleme guvernamentale și să evalueze cât de solidă este coaliția. Sunt nemulțumiri în interiorul PNL? Sunt liberali care ar putea vota împotriva Guvernului? 

Aritmetica are valoarea sa, dar există și tot felul de probleme politice. Eu cred că nu există șanse ca moțiunea de cenzură să treacă de votul Parlamentului și că nimeni din interiorul PNL, nici USRPLUS sau UDMR, nu are intenția să dărâme acest Guvern. Mai sunt și minoritățile care probabil vor vota în favoarea Guvernului, sau în orice caz împotriva moțiunii de cenzură sau se vor abține. 

Nu aceasta (n.r – moțiunea de cenzură) este problema de acum a Guvernului. Probabil problemele vor apărea în viitor, când se va pune inclusiv problema incapacității de a pune în aplicare PNRR. PSD va mai avea oportunități de a depune moțiune de cenzură”, a declarat Cristian Pîrvulescu la Puterea Știrilor.

Cum arată aritmetica parlamentară

PSD va face public săptămâna viitoare textul moţiunii de cenzură pe care urmează să o depună la Parlament, a informat, marţi, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Săptămâna viitoare o să facem public textul moţiunii de cenzură. Deja am început negocierile cu parlamentari din alte partide şi categoric în această sesiune această moţiune va fi şi depusă şi votată, a declarat Ciolacu, la sediul central al PSD, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului.

Copreşedinţii AUR s-au contrazis săptămâna trecută pe tema votului pentru moţiunea de cenzură anunţată de PSD. Copreşedintele AUR, Claudiu Tîrziu, a spus că moţiunea de cenzură anunţată de PSD nu are şanse să treacă, în timp ce George Simion anunţă că reprezentanţii formaţiunii politice vor încerca să obţină susţinere şi din partea altor parlamentari.

Facem precizarea că PSD are 157 de parlamentari (110 deputați și 47 de senatori), în timp ce AUR are 44 de parlamentari (31 la Camera Deputaților și 13 la Senat), ceea se înseamnă un număr de 201 de voturi pentru o moțiune de cenzură. La aceste voturi se mai pot adăuga voturile celor 18 deputați ai minorităților naționale, precum și ale celor 4 parlamentari neafiliați. Așadar, potrivit ultimei configurații a Parlamentului României, moțiunea de cenzură depusă de PSD este sortită eșecului. Asta dacă social-democrații nu vor reuși să rupă din PNL sau USRPLUS, pe fondul tensiunilor dintre cele două partide.

2 comentarii la “De ce moțiunea de cenzură va fi un eșec. Politologul Cristian Pîrvulescu, vești proaste pentru PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *