De ce nu a reușit să dea PSD președintele țării în ultimii 20 de ani

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Dumitru Borțun, profesor de Etică în comunicare și Analiza discursului public, în cadrul SNSPA, a explicat de ce social-democrații nu au reușit să dea președintele țării în ultimii 20 de ani. Amintim că ultimul președinte al României, din partea PSD, a fost Ion Iliescu (2000-2004).

„La alegerile pentru președinte există o anumită atitudine a electoratului. Președintele are o funcție reprezentativă. Și atunci hai să vedem cine să ne reprezinte pe noi ca popor, ca nație. Aici intervine orgoliul național, demnitatea națională. La unii este demnitate, la alții doar orgoliu, o serie întreagă de valori care se duc spre figura unui om și spun că el trebuie să ne reprezinte. Aici nu mai votezi șmecherii, nu mai votezi hoții, șpăgarii, votezi un om mai integru din punct de vedere moral sau cel puțin un om care n-a dovedit că joacă urât. Este curat, deocamdată, din perspectiva morală. Și atunci, pe el îl votezi. Iată de ce, după epoca Iliescu, într-adevăr, Partidul Social Democrat n-am mai reușit să dea președintele. Și atunci să nu uităm că Iliescu generase partidul, nu partidul îl generase pe el (…).

Sunt șanse ca PSD să dea președintele României anul viitor. Ciolacu are în ultimul timp o politică de imagine care-l duce mai mult spre imaginea unui om de stat și mai puțin spre imaginea unui om politic. Omul politic este întotdeauna supus unui partid, este dominat de interese de partid, de obiectivele partidului, sare la luptă când e vorba de afectarea intereselor unui partid, dă replică imediat dacă spuneți cineva despre partidul lui ceva. Acesta este un om politic. Omul de stat se gândește la viitorul țării. Omul de stat gândește din perspectiva interesului public, adică din perspectiva binelui comun”, a declarat prof. Dumitru Borțun, la Puterea Știrilor.

Ce șanse are PSD în 2024 la președinția României

„Ciolacu a început să vorbească așa, și nu de curând, de vreo două-trei, patru luni, el tot pune problema din perspectiva interesului național, fără să o spună toată ziua cum făcea Gabriel Oprea. Dar simți că el gândește din perspectiva omului care e interesat de soarta României, și nu de soarta unui partid.

N-am avut premierii de genul ăsta. Am avut premier care au fost profund dominați de partidul din care făceau parte. El este unul dintre premierii care se detașează din perspectiva asta și cred că asta e o bună strategie de comunicare și anunță, de fapt, niște intenții: intenția de a participa la prezidențiale. Deci cred că Ciolacu va fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale”, a mai spus Dumitru Borțun.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: