De ce nu apare Barna în dosarul vaccinurilor? „Gurile rele spun că ar fi colaborat cu procurorii”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Analistul politic Bogdan Chirieac a răspuns la una dintre întrebările jurnalistei Diana Tache, cu privire la absenţa numelui lui Dan Barna (USR) din dosarul vaccinurilor, scrie dcnews.ro.

„Ați întrebat de ce nu e domnul Dan Barna. Gurile rele – le luați în seamă, nu le luați în seamă – spun că domnul Dan Barna ar fi colaborat pe de-a întregul cu procurorii în acest dosar, dânsul e și de la USR, adică e cu imunitate, ca și doamna Armand, și, ca urmare, i s-au închis și dosarele alea nasoale pe care le avea cu fonduri europene, care apăruseră în 2020.

Și înțeleg că a colaborat, desigur, cu justiția independentă și în acest dosar. Pe informații, o fi nu o fi… (….) Cât despre Stelian Ion, am înțeles că acel contract, fiind semnat cu Uniunea Europeană, nu ar fi fost nevoie de avizul ministrului Justiției, așa se vehiculează”, a spus Bogdan Chirieac.

Fostul premier Florin Cîțu, actual senator PNL, a fost miercuri la DNA, unde a fost citat în dosarul vaccinurilor anti-Covid. În urmă cu o săptămână, Plenul Senatului a decis să-i ridice imunitatea.

Procurorii DNA își argumentează acuzațiile în dosarul vaccinurilor anti-Covid, în care Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt cercetați pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, pe faptul că cei trei, care erau prim-ministru, respectiv miniștri ai Sănătății, au aprobat cumpărarea a zeci de milioane de doze de vaccin peste necesarul deja contractat, care acoperea mai mult decât suficient populația estimată a se vaccina împotriva virusului SARS-CoV-2. În referatul procurorilor apare și numele actualului șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu.

În referatul trimis de procurorii DNA la Senat, cu cererea de ridicare a imunității pentru Florin Cîțu, procurorii anticorupție fac istoricul achizițiilor de vaccinuri anti-Covid de către Guvernul Florin Cîțu. Procurorii arată că în decembrie 2020 România a contractat prin Comisia Europeană un număr de peste 37,5 milioane de doze de vaccin, în condițiile în care raportase o populație estimată a se vaccina de 10,7 milioane de persoane.

În final, România a ajuns să comande și să plătească peste 90 de milioane de doze de vaccin. „În concluzie, toate vaccinurile contractate după data de 01 ianuarie 2021 au fost în surplus. 90.394.056 total doze minus 37.588.366 doze contractate până la sfârșitul anului 2020, rezultă 52.805.690 doze în surplus”, se arată în referatul procurorilor.

Valoarea totală a vaccinurilor împotriva Covid-19 achiziționate în surplus este de aproximativ 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă cu care a fost prejudiciat bugetul statului, mai precizează procurorii.

Responsabili pentru aceste achiziții inutile sunt, potrivit DNA, Florin Cîțu, prim-ministru la vremea respectivă, respectiv Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în calitate de miniștri ai Sănătății, plus Andrei Baciu, care era secretar de stat în Ministerul Sănătății și a primit atribuții de ministru după ce Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu

. Practic, susțin procurorii, primele doze de vaccin contractate (33.328.096 de doze acceptate de fostul ministru Nelu Tătaru și 4.260.270 de doze acceptate de Vlad Voiculescu în decembrie 2020) erau suficiente pentru vaccinarea unui număr de 23 de milioane de persoane, mai mult decât dublul numărului raportat Comisiei Europene – de 10,7 milioane de români care se estima că vor fi vaccinați. Tot ce s-a cumpărat ulterior a fost în plus și se constituie în prejudiciul calculat de peste un miliard de euro.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: