Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce nu are România un sistem medical eficient. Remus Mihalcea, fost manager al Spitalului Colentina: Avem clădiri de spital din anii 50

Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Pandemia de coronavirus a fost un examen pentru toată lumea, nu doar pentru noi, spune deputatul PSD Remus Mihalcea, fost manager al Spitalului Colentina. Invitat la Puterea Știrilor, medicul a vorbit și despre vulnerabilitățile sistemului medical din România, precum și despre ce priorități ar trebui să aibă guvernanții în acest domeniu. Totodată, social-democratul  a susținut că sunt anumite specialități „cărora trebuie să le acordăm o atenție mai mare pe viitor, cum este pneumologia, Terapia Intensivă, bolile infecțioase”. Aceste 3 specialități au fost în prima linie în această perioadă, în lupta împotriva acestui virus, atrage atenția medicul.

„Pandemia de coronavirus a fost un examen pentru toată lumea, nu doar pentru noi, pentru întreaga lume. Eu vreau să vă spun că noi am trecut destul de bine acest examen, mă așteptam să fie mult mai rău, dat fiind infrastructura medicală din România.

Ne-a arătat punctele noastre slabe, ce avem de făcut pe viitor, cum trebuie să ne organizăm. Din punctul meu de vedere, infrastructura medicală va fi domeniul de viitor, va trebui să o facem o prioritate națională acest domeniu, să construim spitale noi, care au circuite la nivelul 2022. Știți bine că sunt foarte puține spitale noi, construite în România după 1990.

Acestea nu mai corespund cerințelor actuale din niciun punct de vedere, epidemiologic, au circuite din anul 1970. Mai mult: sunt spitale – cum este cazul Spitalului Colentina – în care clădirile sunt vechi, din anii 50-60. Va trebui să avem infrastructură nouă, să dotăm foarte bine spitalele, deși la acest capitol vă spun că stăm destul de bine în momentul de față” a declarat deputatul PSD Remus Mihalcea, fost manager al Spitalului Colentina.

„Trebuie să ne protejăm resursa umană”

„Cel mai important, de asemenea, este să ne protejăm resursa umană. Aici am avut cele mai mari probleme în această pandemie. Ne-am confruntat cu lipsa resursei umane. Sunt anumite specialități cărora trebuie să le acordăm o atenție mai mare pe viitor, cum este pneumologia, Terapia Intensivă, bolile infecțioase. Aceste 3 specialități au fost în prima linie în această perioadă, în lupta împotriva acestui virus. Trebuie să creăm centre de excelență în centrele universitare. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le facem în viitor pentru a face față unor viitoare astfel de situații”, a declarat deputatul PSD Remus Mihalcea, fost manager al Spitalului Colentina”, a mai susținut acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *