Skip to content
Internațional

De ce nu avem încă un vaccin împotriva coronavirusului: timp scurt, investiții mari, profituri nesigure

vaccineresistancemovement.org
" "

În timp ce întregul mapamond se îngrijorează de răspândirea coronavirusului, cunoscut acum sub numele de Covid-19, ar fi de așteptat ca marile companii farmaceutice să speculeze momentul și pentru un profit financiar în realizarea unui vaccin.

Conform BBC, în realitate, e puțin probabil să se întâmple acest lucru. Profiturile mari nu sunt garantate, deși este de așteptat ca piața globală a vaccinurilor să crească în acest an de la 60 de miliarde de dolari (46 miliarde de lire sterline).

" "

 „Dezvoltarea cu succes a unui vaccin preventiv sau a unui tratament pentru o criză de sănătate publică este dificilă. De obicei, este nevoie de foarte mult timp și bani”, spune Brad Loncar, un investitor în biotehnologie și directorul executiv al Loncar Investments.

Marile companii pharma nu sunt interesate de vaccin

În acest moment, industria globală a vaccinurilor este dominată de marii jucători din piață, precum Pfizer, Merck, GlaxoSmithKline (GSK), Sanofi și Johnson & Johnson.

La nivel mondial, vânzările de vaccinuri au totalizat anul trecut 54 miliarde de dolari, și aproape s-au dublat începând cu 2014, potrivit analiștilor. Explicarea acestei situații este legată de numărul în creștere al bolilor infecțioase precum gripa, hepatita, gripa porcină și Ebola.

La prima vedere, am putea crede că industria are rezervele necesare pentru o asemenea provocare, însă realitatea este alta.

„…niciuna dintre cele patru companii de vaccinuri de top nu a arătat un interes semnificativ”, spune dr. Ellen’t Hoen, de la de la The University Medical Center Groningen din Amsterdam.

În afara marilor companii, există câteva mici companii farmaceutice care depun eforturi ca să găsească un vaccin pentru coronavirus (Covid-19), în condițiile în care a făcut deja peste 1350 de victime la nivel mondial.

O firmă din domeniul biotehnologiei din SUA, Gilead, care produce medicamente anti-HIV, a anunțat că face studii pentru medicamentul Remdesivir. Între timp, Kaletra, o combinație de două medicamente anti-HIV realizată de grupul farmaceutic AbbVie este testată la pacienții din China. Ambele studii se bazează pe medicamente deja existente în piața farmaceutică.

Totodată, pentru Covid-19, sunt folosite și donațiile caritabile, pentru a stimula companiile farmaceutice să acționeze pentru a găsi un vaccin. Unul dintre marii jucători este o organizație non-profit numită „Coalition for Epidemic Preparedness Innovations” (CEPI). Printre co-fondatori regăsim guvernele Norvegiei și Indiei, Fundația Bill și Melinda Gates și Wellcome Trust. CEPI sprijină programele de dezvoltare a vaccinurilor de către Inovio Pharmaceuticals și Moderna. Printre marile companii farmaceutice, GSK a fost de acord să pună la dispoziția CEPI tehnologia sa pentru a crea un medicament împotriva Covid-19.

Criză de timp

Pentru a li se permite comercializarea, vaccinurile trebuie testate timp îndelungat, pe mii de oameni. Aceasta ar fi și explicația pentru care în 2002-2003, evoluția focarului Sars nu a permis producerea unui vaccin. Mai mult, nici acum nu există încă un vaccin de protecție disponibil pentru Sars.

Referitor la Ebola, primul vaccin a fost produs de Merck și a fost utilizat cu succes în 2015, în Guineea, în vestul Africii. La vremea respectivă era un medicament fără licență, totuși a fost folosit de guvernul din Guineea pentru „utilizare compătimitoare”. Acest vaccin a primit de abia anul trecut aprobarea de reglementare în SUA. Un alt vaccin împotriva Ebola a fost realizat de Johnson & Johnson, fiind disponibil din 2019 în Republica Democrată Congo. Ronald Klain, coodonatorul american pentru Ebola în perioada 2014-2015, a declarat săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri la Aspen Institute, că nu se poate pune problema vreunui profit în cazul vaccinului, ba mai mult, companiile au pierdut mulți bani încercând să producă un vaccin împotriva Ebola.

Un motiv esențial pentru care vaccinurile trebuie să aștepte ani de zile înainte să li se dea aprobarea de a intra pe piață este legat de riscul reacțiilor adverse. Acestea se pot întâmpla chiar și atunci când un medicament a fost aprobat. În perioada 2009-2010, în timpul pandemiei de gripă porcină, șase milioane de oameni au primit vaccinul Pandemrix, realizat de GlaxoSmithKline. Cu toate acestea, ulterior a fost retras de la vânzare după ce s-a fost descoperit că acesta cauzează la unele persoane narcolepsie, care este o tulburare a somnului care face ca oamenii să adoarmă de nenumărate ori pe zi.

De asemenea, vorbind în cadrul aceluiași eveniment Aspen Institute de săptămâna trecută, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din SUA, a declarat că nicio companie farmaceutică majoră nu s-a prezentat să spună că va fabrica un vaccin pentru Covid-19, numind situația ca fiind una „foarte dificilă și foarte frustrantă”. Dr. Fauci a adăugat că e nevoie de cel puțin un an de zile ca un vaccin să fie disponibil pentru Covid-19, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) speră ca un vaccin să fie gata în termen de 18 luni.

Companiile farmaceutice au răspuns la crizele anterioare de sănătate publică prin dezvoltarea de vaccinuri, numai pentru ca aceste crize să se estompeze și să rămână cu costuri semnificative de cercetare și dezvoltare.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *