Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce nu e posibilă o unire cu Republica Moldova. Fostul consilier prezidențial Iulian Fota: În primul rând, nu vor frații noștri moldoveni!

Featured Video Play Icon

Fostul consilier prezidențial Iulian Fota, invitat în studioul Puterea Știrilor, a vorbit despre cât de oportună este unirea României cu Republica Moldova, în contextul actual.

Astfel, potrivit fostului consilier prezidențial pentru probleme de securitate națională, perspectiva unirii României cu Republica Moldova în următorii 10 ani este inexistentă.

Fota atrage atenția că Rusia s-ar opune unui astfel de demers iar România nu are capacitatea necesară pentru realizarea unei uniri cu Republica Moldova.

„Niciunul dintre cei 4 sau 5 factori care au generat în trecut unirea cu Republica Moldova, în momentul acesta nu se regăsesc într-un format favorabil. Perspectiva unirii în următorii 10 ani este inexistentă(…). Ceea ce noi sperăm din punct de vedere naționalist este una și realitățile sunt cu totul altceva. Chiar îi provoc pe telespectatorii dvs să ne spună cum cred ei că se poate unirea. Multă lume vorbește despre unire, dar nimeni nu vine să spună cum o putem face.

Uitați-vă la toți cei care se prezintă în opinia publică ca mari unioniști. Niciunul nu spune cum se poate face unirea. Realitatea geopolitcă și istoria ne arată că în acest moment șansele de unire sunt foarte, foarte scăzute.

În primul rând, nu vor frații noștri moldoveni. Ceea ce a fost salvator la 1918: ei au cerut unirea. Ai nevoie de o Rusie slabă pentru că Rusia întotdeauna de la 1812 încoace, de când a anexat Basarabia, a privit teritoriul de acolo ca spațiu rusesc. În 2012, când s-au împlinit 200 de ani de la anexarea Basarabiei , Ministerul de Externe rus a venit cu un material din care reieșea clar că ei și astăzi privesc Republia Moldova ca un fost teritoriu rus. Orice demers în sensul acesta s-ar lovi categoric de opoziția Rusiei. Să nu uităm că Rusia când e nemulțumită sau nu dorește un lucru reacționează militar, nu diplomatic. Mai sunt câteva alte aspecte.

Inclusiv capacitatea noastră. Ce înseamnă o unire cu Republica Moldova? Nu mă refer numai la aspectele financiare. I-am intrebat și eu pe cei mai mici dacă mâine ne unim ce vor. Mi-au zis că vor pensii și salarii ca în România. Păi haideți să afcem niște socoteli să vedem care este povara. Poate România să ducă un efort ca ăsta? Dincolo de aceste aspecte, o unire cu Republica Moldova înseamnă sute de mii de minoritari, oameni care vin cu aspirațiile lor, identitate culturală și națională, cu pretențiile și sensibilitățile lor. Cum faci să armonizezi această masă mare de oameni  în interiorul unei Românii care încă mai are probleme să se relaționeze cum trebuie cu minoritățile pe care le avem în interiorul statului, mai ales cu cea maghiară? E statul român capabil de un astfel de efort? E ușor să fluturi steagul, dar noi trebuie să facem România mai mare ca în același timp România să fie și mai puternică”, a declarat fostul consilier prezidențial Iulian Fota,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *