Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru reintegrare, cel care s-a ocupat de problema separatismului transnistrean în guvernul Republicii Moldova, a spus, pentru Digi24, că interesele financiare ale regimului de la Tiraspol, șefii companiei Șerif, care controlează marea parte a economiei de acolo, primează în fața intereselor Rusiei de a destabiliza relația dintre regiunea separatistă Transnistria și Guvernul Republicii Moldova de la Chișinău, în contextul organizării celui de-al VII-lea Congres al regiunii separatiste și transmiterea unei posibile cereri de unire cu Moscova, care să fie acceptată de Kremlin în ziua următoare.
„Motivul oficial anunțat al acestui Congres este discutarea măsurile economice impuse de Republica Moldova, anume anularea scutirilor pentru taxe de import de mărfuri în regiunea transnistreană, o măsură care nu afectează fundamental economia regiunii, pentru că avem cu principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova acorduri de liber schimb. E vorba de UE, CSI, Turcia, în primul rând. Motivele sunt politice totuși, în pofida celor anunțate. Retorica Kremlinului în raport cu Republica Moldova nu s-a schimbat în ultimele săptămâni, luni sau chiar ani. Totodată, Moscova n-a spus un cuvânt despre acest așa-numit Congres, lucru care probează că nu este o inițiativă a Moscovei, așa cum se vrea să fie prezentat la Tiraspol. Dacă cu adevărat ar fi fost inițiativa Moscovei, Congresul ar fi avut loc săptămâna trecută, ca să dea ceva timp Kremlinului ca și cum să discute și să ia decizii în legătură cu eventuale apeluri, declarații adoptate de Congres, pentru că Vladimir Putin nu vrea ca un pompier să facă un apel mâine pentru deputații ruși, care ar urma să fie aprobat apoi astăzi”.
Regiunea separatistă are un referendum încă din 2006 în care își proclamă independența și dorința de alipire la Federația Rusă. Fostul oficial de stat moldovean spune că „s-a cam întins discutarea acestei decizii”.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News