Skip to content
Coronavirus

De ce nu implică autoritățile spitalele private în lupta cu pandemia. Dr. Radu Țincu: Totul are legătură cu blocajul politic de la Ministerul Sănătății

PS News

Contactat de PS News, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din București, a explicat de ce nu implică autoritățile spitalele private în lupta cu pandemia, susținând că principala cauză pentru acest ”blocaj” este instabilitatea politică de la nivelul Ministerului Sănătății.

„Această politică de implicare a spitalelor private a fost prezentă în valurile precedente ale pandemiei de Covid-19. De această dată, instabilitatea politică de la Ministerul Sănătății creează anumite sincope de comunicare și afectează politica și viziunea de gestionare a acestei pandemii. Eu cred că neimplicarea sectorului privat în acest moment este determinată de acest blocaj politic care vizează Ministerul Sănătății. Ne amintim din valurile precedente că spitalele private chiar și-au oferit suportul în gestionarea pandemiei de Covid-19. Principala diferență între valurile precedente și valul 4 este că acum avem un guvern demis prin moțiune de cenzură și, din păcate, instabilitatea politică nu oferă o viziune coerentă asupra pandemiei.

Pentru a se putea realiza aceste transferuri între stat și privat ar trebui să existe o discuție la nivelul Ministerului Sănătății, unde aceste spitale private să fie implicate. E nevoie de anumite modificări legislative care să vizeze și includerea spitalelor private în gestionarea pandemiei”, spune Radu Țincu.

De asemenea, medicul a explicat că sistemul medical de stat necesită transferul pacienților spre rețelele private.

„Atât timp cât numărul de pacienți Covid-19 a depășit cu mult capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă și camerele de gardă ale spitalelor s-au transformat în adevărate secții de Terapie Intensivă, evident că e nevoie de un efort național colectiv, sistemul sanitar, fie că vorbim de stat sau privat, trebuie să participe activ la acest efort.

În mod clar, transferul în rețelele private al pacienților afectați de Covid-19 ar ajuta, mai ales în anumite regiuni ale țării. Bucureștiul, spre exemplu, unde presiunea este ridicată, un număr de locuri pentru pacienții de la Terapie Intensivă afectați de Covid-19 ar decongestiona în primul rând camerele de gardă și ar da posibilitatea pacienților să fie tratați mai repede în secțiile de Terapie Intensivă”, conchide Radu Țincu.

Deşi în România situaţia sanitară este una gravă, cu peste 15.000 de pa­cienţi confirmaţi zilnic cu COVID-19 şi spitale de stat copleşite, autorităţile nu iau în calcul deocamdată posibilitatea implicării siste­mu­lui privat, cu cele 159 de spitale, în lupta cu valul patru, pentru a mai scă­dea presiunea pe spitalele mari de stat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *