Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce nu mai pleacă românii la muncă în Cipru, deși sunt „foarte apreciați” pe insulă. Dan Mihalache: Mai sunt ceva joburi sezoniere, dar nu mai simțim un flux

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, a precizat că insula din Marea Mediterană „nu se mai regăsește neapărat printre destinațiile preferate ale românilor care vor să lucreze în străinătate”, mai ales în contextul în care salariile din țara noastră au crescut destul de mult în ultimii ani și au început să se apropie de cele din Cipru.

„N-aș mai enumera neapărat Cipru printre destinațiile preferate ale românilor care vor să lucreze în străinătate. Poate mai degrabă pentru muncitori sau roluri sezoniere pe timp de vară în zona de HoReCa. Deși există foarte mulți români care lucrează încă în sectoare cum ar fi construcțiile.

Într-adevăr, așa cum ați spus, nivelul de trai în Cipru sau salarizarea sunt comparabile cu veniturile pe care le poți obține în România, iar prețul costul vieții este la fel, foarte, foarte apropiat de costul vieții din România. Sigur, sunt și avantaje legate de faptul că e o destinație apropiată și relativ facilă și un climat de viață mai prietenos datorită căldurii, climei, zonei de litoral și așa mai departe, dar nu mai simțim un flux al românilor. Dimpotrivă, partenerii ciprioți de la Camera de Comerț și Industrie din Cipru îmi propuneau, la un moment dat, să facem un fel de târg de joburi, pentru că muncitorii români sunt căutați, mai ales cei cu aptitudini din acestea de buni meseriași, dar iată că noi în România suntem într-un deficit de forță de muncă. Iată că peisajul lumii se mișcă”, a declarat Dan Mihalache.

Întrebat cum sunt văzuți românii în Cipru, ca turiști, dar și ca muncitori, Mihalache a declarat:

„Bine, eu aș pune bine. Muncitorii români sunt foarte apreciați. Iar turiștii sunt cei care aduc venituri, dar comparativ cu alte state, nu avem un număr de turiști români chiar atât de mare. Suntem surclasați în mod clar ca număr de turiști de britanici, de ruși, de israelieni și de greci”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *