Skip to content
Opinii & Analize

De ce nu poate construi Dacian Cioloș o organizație politică durabilă? Tehnocrația, marele obstacol

Fostul lider USR, Dacian Cioloș, și-ar pregăti plecarea din partid. Presa scrie că acesta își dorește să facă acest pas alături de europarlamentarii veniți din PLUS, care ar urma să demisioneze în grup din USR. Este foarte posibil ca Cioloș să urmărească un soi de reinventare a partidului PLUS, dacă nu chiar o construcție politică cu totul nouă. Dacă istoria ne este un ghid, atunci șansele sunt ca Dacian Cioloș să eșueze în ambele scenarii și asta pentru că fostul lider al USR nu pare a avea atributele necesare pentru a construi o organizație politică durabilă.

Tehnocrația, un obstacol?

Dacian Cioloș este cunoscut ca un tehnocrat. El a servit ca premier al României în perioada 2015 – 2017, în ceea ce avea să fie cunoscut drept un guvern tehnocrat. Cu toate că tehnocrații sunt adesea lăudați, ei au un neajuns vizibil: tehnocrații consideră că există un singur răspuns corect pentru probleme. Din acest motiv dezbaterea, un atribut esențial în democrația internă a unui partid, este adesea evitată pentru că tehnocratul consideră că deține deja răspunsul corect. Dar construcția unui partid politic necesită un grad de flexibilitate și totodată un nivel de dezbatere internă. În lipsa acesteia, partidul riscă să ajungă într-o fundătură, urmând “singura cale corectă”, gândită de tehnocrat.

Aceasta pare a fi fost și problema construcției politice numită PLUS. Dacian Cioloș a început cu o platformă civică – Mișcarea România Împreună – pe care a decis să o transforme într-un partid politic în anul 2018. Așa a luat naștere PLUS. Pe tot parcursul anului 2019, Dacian Cioloș a cochetat cu ideea fuziunii PLUS cu USR, părând însă indecis. Într-un final, Cioloș s-a decis să fuzioneze cu USR, în cadrul unui congres organizat în august 2020. Cioloș devine astfel co-președinte al USRPLUS. Partidul avea să scoată din titulatură sintagma PLUS, rămânând doar USR. Curând, Cioloș avea să devină chiar președintele partidului, în octombrie anul trecut, după un congres în urma căruia fostul președinte al USR și principal contra-candidat, Dan Barna, avea să piardă șefia partidului. Dar Dacian Cioloș nu avea să rămână mult timp la conducerea formațiunii. În februarie, acesta demisiona de la vârful USR, în locul său venind Cătălin Drulă. Acum Dacian Cioloș se gândește să părăsească cu totul barca USR-ului, luându-și cu el câțiva oameni loiali. În linii mari, Dacian Cioloș a revenit la situația din 2017.

Regresul este evident. După 5 ani în care a construit un partid, a încercat să îl aducă în Parlament și apoi la guvernare, Cioloș dorește să o ia de la capăt. Doar cu câțiva europarlamentari PLUS, Cioloș are șanse mici să treacă de pragul electoral de 5% la alegerile din 2024, lucru la care s-ar putea să se gândească și europarlamentarii pe care îi curtează și care își doresc un nou mandat la Bruxelles.

Flexibilitatea și compromisul au fost două elemente care i-au lipsit lui Dacian Cioloș. În mod limpede însă acestea sunt două elemente esențiale pentru a construi o organizație durabilă. Cu alte cuvinte, Dacian Cioloș s-a remarcat  ca tehnocrat și tocmai lucrul acesta poate reprezenta principalul obstacol în care fondării unei organizații durabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *