Skip to content
Societate

De ce nu primesc cei aproape 40.000 de copiii ucraineni alocație în România: Explicațiile Ministerului Muncii

photo.unian.info

În România, au rămas până în prezent circa 39.000 de copii ucraineni, potrivit datelor de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Toți acești copii au aceleași drepturi ca minorii români, numai că nu pot primi alocația de stat din cauză că nu sunt rezidenți, potrivit romania.europalibera.

(…) În România, începând cu ianuarie 2022, alocația pentru copiii de până la 2 ani a fost majorată la 600 de lei pe lună, iar pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani la 243 lei lunar.

Potrivit legii 61/1993 republicată și actualizată, beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi cei în vârstă de până la 18 ani, inclusiv, și cei care au peste 18 ani, dar care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional.

De asemenea, legea prevede că „beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi, în condiţiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinţii”.

În aceste condiții, vor primi alocație de stat numai copiii ai căror părinți depun actele pentru rezidență în România. Nu e suficientă numai protecția temporară pentru un an de zile, cu toate că la nivel declarativ copiii din Ucraina au aceleași drepturi.

Sunt mai multe condiții ca să primească alocație de stat. Obținerea statului de rezident este prima condiție. Pentru asta trebuie să facă cerere la Inspectoratul General pentru refugiați. A doua condiție este să aibă ambii părinți aici. Iar a treia condiție este să nu primească alocație în alt stat”, spune Cristian Vasilcoiu, secretar de stat la Ministerul Muncii.

Acesta explică de ce nu pot primi alocație de stat copiii ucraineni: „Copiii români primesc alocație pentru că sunt cetățeni români. Copiii ucraineni nu sunt cetățeni români și nici cetățeni rezidenți în România. Sunt aceleași drepturi pentru cetățenii altor state care sunt rezidenți legal în România”.

Vasilcoiu spune că această condiție, cu ambii părinți ucraineni în România, se aplică tuturor străinilor. „Când un părinte este plecat trebuie să facă cerere unde vrea să primească alocația. De regulă, românii fac cerere să renunțe la drepturile de aici, ca să ia alocație din străinătate, pentru că e mai mare acolo”, a mai spus Cristian Vasilcoiu.

În același timp, într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Muncii arată că „până la acest moment nu au fost înregistrate solicitări pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copii, în condiţiile stabilite de Legea nr. 61/1993”.Ministerul Muncii precizează că acordarea alocației de stat pentru copii se poate face numai pentru acei cetățeni care au statut de refugiat sau protecție subsidiară, care au domiciliul sau resedința stabilite în România.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *