Skip to content
Opinii & Analize

De ce nu scad cazurile de coronavirus în Italia. Politicienii din Lombardia sunt în campanie electorală

businessinsider.com

Cazurile de coronavirus din Italia par să fi intrat într-un ritm alarmant, iar măsurile autorităților se dovedesc ineficient ținând cont că au trecut 3 săptămâni de la blocarea țării și începutul pandemiei. Măsurile de restricție se vor menține și probabil vor fi prelungite deoarece nu există o scădere semnificativă a cazurilor și nici atât în privința numărului morților.

Pe 21 martie 2020, Italia părea să fi atins vârful epidemiei, erau 6.557 de cazuri pozitive descoperite și 793 de morți în doar 24 de ore, dintr-un număr total de peste 17.000 de teste/zi. Au urmat alte câteva zile în care cifrele au fost sub aceste cote. În privința numărului total de cazuri pozitive, Italia n-a mai atins acea cotă până în prezent.

Pe 26 martie 2020, testele efectuate într-o zi au ajuns la 36.615, iar acest lucru a adus și o creștere a cazurilor pozitive descoperite, până la 6.153 de cazuri de coronavirus într-o singură zi, relativ aproape de cifra înregistrată pe 21 martie 2020. La o zi distanță, pe 27 martie 2020, Italia înregistra 969 de morți din cauza coronavirusului în doar 24 de ore, arată statisticile Guvernului italian, prezentate de ilsole24ore.com.

Vestea bună e că deși au crescut testele efectuate, a scăzut procentul de confirmare a cazurilor pozitive. Astfel, 24,9% din toate testele efectuate pe 21 martie au fost pozitive la coronavirus, în timp ce pe 26 martie s-a ajuns la 16,8% cazuri pozitive din toate testele efectuate în această zi. Deși în scădere acest procent, se observă o creștere de pe 28 martie când era 16,9%, pe 29 martie când s-a ajuns la 18,6%.

Pentru a putea stabili că Italia începe în sfârșit să aibă rezultate împotriva coronavirusului e nevoie de rezultatele de pe o săptămână de teste. Altfel, italienii tot înregistrează oscilații care reflectă un ritm, nu neapărat o scădere a pandemiei, după cum arată și graficul de mai jos.

Evoluția testelor pe zi efectuate în Italia. Sursa: ilsole24ore.com

Este într-o continuă creștere și numărul pacienților la terapie intensivă, ajungând pe 29 martie la 3.906 pacienți. Aceste lucru determină și rata de mortalitate foarte mare din Italia, deoarece spitalele nu mai reușesc să se ocupe de toți bolnavii.

Guvernul italian spera că va fi atins vârful pandemiei pe 21-22 martie 2020, dar de atunci nu s-a înregistrat rezultate foarte bune. Acum Guvernul a trecut la speranța că vârful va fi atins în curând. Probabil Guvernul de la Roma așteaptă și el să vadă rezultate pozitive pe mai mult de 3 zile, fiind conștient că scăderi și creșteri au existat mereu, iar acest lucru depinde de alți factori.

Între timp, Attilio Fontana, guvernatorul regiunii Lombardia – cea mai afectată de coronavirus, unde sunt peste 40% din cazurile din Italia – continuă să-și facă o campanie electorală, nefiind capabil să deschidă un spital temporar cu aparatură pentru terapie intensivă, deși le promitea oamenilor că îl va face în 10 zile. Regiunea Lombardia s-a dovedit incapabilă să fie un sprijin real pentru cetățeni și s-a bazat pe Guvernul de la Roma, însă politicienii din Milano n-au ratat șansa să-și facă o grămadă de publicitate și să pozeze în salvatori ai patriei, în timp ce numărul morților crește alarmant.

Între timp, regiunea Piemonte (cu centrul la Torino) a reușit să deschidă un nou spital pentru a face față pandemiei de coronavirus. Toate lucrările pentru pregătirea noului spital din Piemonte au început în urmă cu două săptămâni, iar acum vor fi primiți primii 30 de pacienți. Noul spital este mic, având doar 55 de camere și 3 paturi la terapie intensivă, informează Tgcom24.

Pandemia de coronavirus este încă departe de sfârșit și măsurile de restricție, care expiră pe 3 aprilie, cel mai probabil vor mai fi prelungite încă două săptămâni, până pe cel puțin 18 aprilie, iar un decret al guvernului va veni zilele acestea pentru a confirma această informație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *