Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce nu scapă România de vizele pentru SUA. Ben Oni Ardelean: Sunt state care dau sute de milioane de dolari pe lobby în America, noi am dat 40.000

captura Puterea Stirilor

Invitat la „Puterea Știrilor”, deputatul liberal Ben Oni Ardelean a declarat că România a „ratat câteva trenuri” în privința ridicării vizelor pentru Statele Unite, în special din lipsa lobby-ului de stat. „Țin minte în 2006, nu eram în politică, dar eram în Congresul American și discutam cu câțiva congresmeni. Erau 27 de țări pe lista de eliminare a vizelor și erau două pentru care nimeni nu a făcut vreun lobby”, a spus deputatul, care subliniază că lobby-ul ar trebui legalizat.

„Îmi doresc asta (eliminarea vizelor – n.r), dar trebuie să spunem și adevărul aici. Au trecut câteva trenuri pe lângă noi. Țin minte în 2006, nu eram în politică, dar eram în Congresul American și discutam cu câțiva congresmeni. Erau 27 de țări pe lista de eliminare a vizelor și erau două pentru care nimeni nu a făcut vreun lobby.

Ca să ne înțelegem, sunt state care dau sute de milioane pe lobby în America, pentru a fi vizibili și pentru a fi influenți și a căpăta un cuvânt de spus în anumite momente cheie. Sunt sume transparente, nici nu are sens să nu vorbim despre ele pentru că oricine le poate vedea. Sunt foarte transparenți americanii în ceea ce privește zona aceasta de lobby. Ungaria dă în jur de 100-150 de milioane de euro pe an pe lobby, Polonia, similar. România a avut ultimul contract de lobby în America în 2004, cu 40 de mii de dolari”, a declarat Ben Oni Ardelean.

„Trebuie să ne facem partea. Pentru că eliminarea vizelor ține în acest moment de două chestiuni majore. O chestiune ce ține de legislația lor în care spune că trebuie ca pragul de refuz de viză trebuie să fie în 3%. Noi ne situăm acum în jurul cifrei de 10, adică mai avem de unde scădea destul de mult. Problema majoră este că foarte mulți români care sunt în Spania, Italia, Mexic și oriunde altundeva aplică pentru viză și nu primesc viza. Aceste refuzuri intră în cota României. Eu nu am o informare exactă a ceea ce se întâmplă pe aceste teritorii decât dacă americanii mă informează de unde au fost făcute aceste cereri pentru viză.

Pe de altă parte, o chestie politică, ceea ce am spus-o deseori. Multora nu le convine să audă chestiunea respectivă, inclusiv unor membri de la Congresul Senatului American, dar trebuie să le-o spun. Poți să spui consului de la ghișeu, pentru cei care au un anumit prag de venit dați-le viza; și în momentul acela în care ai bifat acele categorii foarte exact poți să contezi pe faptul că ai redus-o din pix, să zic așa, această chestiune a pragului de refuz de viză”, a menționat deputatul.

Pentru clarificarea situației, liberalul a dat exemplu Poloniei. „Vechiul ambasador care a sosit în Polonia a spus: vreau să vă ajut să eliminați vizele. Câți angajați aveți în aparatul bugetar? Trimiteți-i pe toți să aplice la viză și le dăm la toți viza pentru că sunt în aparatul bugetar. Au primit toți viza și în felul acesta au scăzut procentul pentru ”visa refusal”.

Bineînțeles că există decretul prezidențial care poate fi semnat oricând, care este strict o chestiune de lobby politic. Aici cred că suntem conștienți de faptul că atât timp cât o să avem o influență serioasă la Washington putem apela la acest instrument”, a menționat Ardelean.

Lobby pentru legalizarea lobby-ului

Lobby-ul la nivel american este absolut legal, transparent, aduce bani la buget și absolut normal, a adăugat deputatul, care cere legalizarea acestuia.

„Faptul că în România au fost multe ambasade care au intervenit în momentul în care s-a vrut ca această lege a lobby-ului să fie legiferată și în țara noastră, din punctul meu de vedere a fost o greșeală a liderilor de atunci pentru că au acceptat aceste interferențe.

Lobby-ul trebuie legalizat tocmai pentru a urmări cine intervine pentru cine, unde intervine și în momentul în care primește bani din comisioanele acelea, nu se mai fac comisioanele cum se fac astăzi. Fiecare firmă de avocatură face consultanță, acela este lobby-ul mascat sau sunt tot felul de firme de consultanță care fac lobby, care nu plătesc bani la bugetul de stat pentru că nimeni nu îi poate controla”, a completat liberalul.

„Eu vreau să transparentizez această chestie, ca să văd cine pentru cine intervine și unde intervine; și în același timp să aducă bani la bugetul de stat în așa fel încât să pot beneficia de niște resurse financiare pe care le pierd în economia neagră”, a mai adăugat Ben Oni Ardelean.

Autor: Ionuț-Valentin Bouroș, an II, Facultatea de Comunicare și Relații Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *