Istoricul și analistul politic Bogdan Bucur a declarat, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, că rezultatele recentei runde de alegeri reflectă o ruptură gravă între societate și partidele politice tradiționale. Acesta a vorbit despre o „scurtcircuitare majoră” a reprezentării politice și a subliniat că insatisfacția românilor vine din percepția acută a inegalităților sociale, precum și din eșecul clasei politice de a menține coeziunea comunității.
„Societatea nu se simte reprezentată de partidele clasice. Este ca atunci când se ia lumina. Oprirea asta bruscă de legătură dintre cetățeni și partide este cel mai clar semnal al alegerilor”, a spus Bogdan Bucur, explicând că, deși România nu este o țară săracă în termeni statistici, disparitățile sociale devin din ce în ce mai vizibile și mai greu de tolerat.
Potrivit acestuia, România are în prezent „venituri medii nete de 1.000 de euro pe lună, însă nemulțumirea generalizată este alimentată de inechități, de lipsa unei distribuții echitabile a prosperității, dar și de faptul că anumite categorii socioprofesionale au primit privilegii speciale – cum sunt pensiile speciale sau salariile disproporționate – în timp ce alte segmente importante ale societății au fost „scăpate din mână”.
„Politicienii trebuie să mențină distanțele de venituri într-un raport acceptabil. Nu poți avea o societate funcțională cu piramide sociale ascuțite, unde baza și vârful sunt la distanțe astronomice. O societate sănătoasă este una cu o piramidă socială aplatizată”, a explicat istoricul.
Bogdan Bucur a subliniat, de asemenea, degradarea sistemului educațional, în special în mediul rural și în orașele mici, ca un alt factor de nemulțumire majoră. A atras atenția asupra efectelor migrației economice, spunând că mulți copii sunt lăsați în grija bunicilor sau chiar abandonați, fără un sprijin educațional real.
„Avem mai multe Românii, nu doar două. Este o realitate pe care clasa politică nu o mai poate ignora. Există o Românie urbană și educată, una rurală și marginalizată, dar și o diasporă fracturată: cei plecați în țări anglo-saxone, care au fost selectați pe criterii de competență, și cei plecați în Europa continentală, în special în Italia și Spania, unde migrația s-a produs masiv, dar fără filtre sociale sau educaționale. Chiar și diaspora este împărțită în cel puțin două”, a conchis Bucur.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News