În pragul scrutinului prezidențial final, România a rămas fără Executiv cu funcții depline, după ce PSD a decis să iasă de la guvernare și Marcel Ciolacu și-a dat demisia de la Palatul Victoria. Deși a fost numit interimar Cătălin Predoiu, Guvernul are puteri limitate până la alegerea unui nou premier plin. În acest context, se pune întrebarea ce majorități sunt în Parlament pentru formarea unui nou Executiv. Bineînțeles, noul Guvern va depinde și de câștigătorul alegerilor prezidențiale: George Simion, cotat cu prima șansă, sau Nicușor Dan.
Pentru a putea răspunde la întrebarea ce calcule se fac pentru formarea unei noi majorități parlamentare, tragem un ochi pe aritmetica parlamentară. Cheia însă este tot la PSD, după cum vom vedea din distribuția mandatelor din Parlament.
Gândul a analizat 3 scenarii posibile pentru viitorul Executiv.
Scenariul 1: Guvern minoritar susținut de PSD
Într-un prim scenariu, putem vorbi de un guvern minoritar format din PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale, votat în Parlament și de PSD. În acest caz, PSD ar rămâne în opoziție, având în vedere perioada economică dificilă pe care România o traversează. Această variantă poate fi viabilă în contextul în care Nicușor Dan va deveni președintele României.
PNL, USR, UDMR și minoritățile au împreună 179 de mandate în Parlament. Dacă se mai adaugă și toți cei 14 deputați neafiliați, tot nu ar strânge numărul necesar pentru formarea unei majorități parlamentare, adică de 50% plus 1, respectiv 233 de mandate. Ori, în acest caz, PSD ar putea vota în Parlament un guvern minoritar.
Politolog: Nu poți să te reformezi decât în opoziție
Andrei Țăranu, profesor de științe politice, spune, pentru Gândul, despre scenariul unui guvern minoritar susținut de PSD în Parlament, că ar fi o oportunitate pentru inițierea unei reforme a social-democraților și ar menține accesul liderilor locali la resurse.
„Există această posibilitate, ca PSD să susțină din Parlament un asemenea guvern minoritar. În măsura în care acest guvern minoritar va avea de-a face cu o criză economică foarte puternică și, în egală măsură, partidul își va trage analize și va încerca să se reformeze. Ori nu te poți reforma la guvernare. Nu poți să te reformezi decât în opoziție. Mai ales că ar fi o opoziție controlabilă, pe care poți să o dai jos ori de câte ori ți se pare că nu performează. Și atunci și primarii, și președinții din Consiliul Județene ar fi și ei racordați la resurse, dar fără ca partidul să fie neapărat implicat în deciziile foarte grele”, a spus Andrei Țăranu, pentru Gândul.
Scenariul 2: Guvern PSD-AUR-POT
O a doua posibilitate, exclusă însă de Marcel Ciolacu, care a spus după ședința PSD de luni că, atât timp cât va fi președinte al partidului, „nu va exista o guvernare PSD-AUR”, dar care totuși circulă pe la colțurile ușilor sediului din Kiseleff, este posibilitatea unui guvern PSD-AUR-POT. În acest caz, ne aflăm în paradigma în care George Simion ajunge la Palatul Cotroceni.
În acest scenariu, ar exista o majoritate parlamentară, fragilă totuși, de 238 de mandate. Ori, în PSD, există în acest moment două tabere: una minoritară, de stânga europeană, reprezentată de Victor Negrescu și alta mai naționalist-conservatoare, reprezentată de Paul Stănescu și Lia Olguța Vasilescu. Ori tabăra naționalist-conservatoare ar putea înclina balanța spre o guvernare cu AUR.
„Dacă Simion va fi președinte, atunci lucrurile se vor complica foarte puternic, pentru că cel mai probabil PSD se va sparge și, probabil, se va duce alături de AUR și POT pentru a face o majoritate. În timp ce o facțiune din PSD – nici nu știu dacă acea facțiune se va mai numi PSD sau nu – reprezentată de linia, hai să-i spunem, pro-europeană din PSD, nu va putea să accepte acest lucru și se va duce în altă parte. Nu-mi dau seama cât de mare este facțiunea care s-ar putea rupe”, spune Andrei Țăranu în scenariul unei majorități PSD-AUR.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News